Європейський суд визнав, що Україна не дає громадянам скаржитися до нього

Дата: 25 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав, що в Україні порушується право на індивідуальну скаргу до цього суду.

Про це повідомили у Харківській правозахисній групі.

Згідно з повідомленням, 21 липня Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі “Гербей та інші проти України” щодо скарг одразу чотирьох заявників. Двох з них представляли юристи Харківської правозахисної групи — Наталія Охотнікова та Яна Заїкіна.

Усі заявники були позбавлені можливості якісно та повно підготувати скарги до Європейського суду з прав людини через те, що органи державної влади відмовили у наданні копій процесуальних документів.

Як коментують правозахисники, в Україні досі не існує дієвого механізму для отримання копій у кримінальному провадженні для засуджених. Вони змушені даремно направляти численні запити, адже не мають змоги ні самостійно зробити копі процесуальних документів, ні отримати їх шляхом поштового зв’язку. Часто їх запити залишають без відповіді або надають короткі однотипні відмови. Формальна процедура щоразу позбавляє людей права на індивідуальну заяву до Європейського суду з прав людини, яке гарантоване Європейською конвенцією.

“Ратифікувавши цей міжнародний договір, Україна взяла на себе ряд обов’язків, але вже протягом десятків років “сумлінно” порушує його норми. Тільки завдяки систематичним зверненням юристів до Європейського суду з прав людини з аналогічними скаргами, державна влада починає “помічати” раніше “непомітні” порушення. Можливо, одного дня Україна врешті змінить чинне законодавство і виправить й цю помилку…”, – зазначають у ХПГ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter