Євродепутати погрожують Росії новими санкціями через українських політв’язнів

Дата: 06 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Депутати Європейського парламенту Яцек Саріуш-Вольський та Казімеж Міхал Уяздовський написали листи до керівників російських пенітенціарних установ, де в неволі утримуються громадяни україни Микола Карпюк, Станіслав Клих, Геннадій Афанасьєв, Олександр Костенко та Юрій Солошенко.

Депутати попередили, якщо права українців будуть порушуватися і надалі, то кількість росіян у санкційному списку ЄС може зрости, повідомляє фундація “Відкритий діалог”.

Особливо євродепутати занепокоєні погіршенням стану здоров’я Юрія Солошенка, якому у колонії діагностували рак. Крім того він має інші хвороби, серед яких захворювання серця.

Європейський союз продовжуватиме пильно стежити за справою Юрія Солошенка та інших українців, що були незаконно ув’язнені в Росії в контексті триваючого російсько-українського конфлікту. Будь-яке порушення міжнародного законодавства буде слугувати причиною для введення персональних санкцій проти осіб, причетних до цих ганебних випадків переслідування”, – йдеться в листі Яцека Саріуш-Вольського.

6 травня 2016 року Юрію Солошенку виповнюється 74 роки, він є найстаршим українським політв’язнем у Росії. 

Як повідомляє фундація “Відкритий діалог”, Микола Карпюк і Станіслав Клих продовжують страждати від наслідків тортур, які застосовувалися до них під час вибивання потрібних показань на стадії проведення слідства. Зокрема, у Станіслава Клиха стали проявлятися ознаки психічного захворювання. Попри це, судово-медична експертиза визнала його осудним.

Олександр Костенко має проблеми з рукою, що була зламана ще під час затримання. Під час тримання в СІЗО руку прооперували, але післяопераційних процедур він не проходив, тому вона почала всихати. 

У Геннадія Афанасьєва під час медогляду було діагностовано стрептодермію. В деяких випадках ця хвороба може викликати побічний ефект – сепсис.

Євродепутати з Польщі попросили керівників російських в’язниць інформувати їх про стан здоров’я українців. Депутати також закликали забезпечити належне відвідування ув’язнених родичами та українськими дипломатами, як того вимагає російське законодавство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter