“Енергоатом” може сплатити 73 млн грн за недопрацевлаштування людей з інвалідністю

Дата: 10 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Фонд соціального захисту людей з інвалідністю вимагає від державного підприємства “Енергоатом” сплатити 73 мільйони гривень.

Підприємство у 2014 році не виконало законодавчо встановлений 4% норматив працевлаштування людей з інвалідністю.

Про це Центру інформації про права людини повідомила юристка Фонду Світлана Петруньок.

“За 4% нормативом в Енергоатомі має працювати 1 380 людей з інвалідністю. У них працює 775. На ці 605 людей, яких вони не працевлаштували, розраховані адміністративно-господарські санкції в сумі 73 мільйони гривень”, – пояснює Світлана Петруньок.

“Енергоатом”, за її словами, виправдовується тим, що на обліку в Центрі зайнятості немає достатньої кількості людей з інвалідністю.

“Законодавчо передбачено, що вони не повинні займатись пошуком самих людей з інвалідністю, а їх повинні направляти із Центру зайнятості. А в Центрі зайнятості недостатньо такої кількості кваліфікованих людей з інвалідністю”, – пояснює юристка Фонду.

За даними Фонду, “Енергоатом” для 605 людей, яких необхідно працевлаштувати, створив 100 вакансій.

У “Енергоатомі” відмовились усно прокоментувати звинувачення Фонду. Центр інформації про права людини чекає на письмову позицію підприємства. 

Суддя Київського апеляційного адмінсуду Олена Карпушова своєю ухвалою зобов’язала Фонд та “Енергоатом” звірити кількість створених на підприємстві вакансій для людей з інвалідністю. Тому що, наприклад, в Южноукраїнській АЕС Фонд побачив 10 створених вакансів, однак суд помітив 36. 

Наступне засідання у цій справі відбудеться 2 березня 2016 року о 11.00.

Як повідомлялось раніше, за 2014 та першу половину 2015 роки до омбудсмена надійшло майже 4 тисячі скарг від людей з інвалідністю про порушення їхніх прав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter