Електрошокер за адмінпорушення – депутату “злили” повні зміни “поліцейського пакету”

Дата: 08 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

У пакеті змін до законодавства, що регулює діяльність поліції, пропонується збільшити максимальний термін адміністративного затримання особи з 3 до 24 годин, дозволити застосовувати кайданки до людей за підозру в будь-якому адміністративному правопорушенні та застосовувати електрошокери для припинення таких правопорушень.

Як повідомляє народний депутат Ігор Луценко, про це йдеться у поточній версії пакету змін в законодавство, яку йому “злив” колишній учасник Майдану, а нині співробітник поліції.

“Це – скани скандального “підкорюйся, а потім оскаржуй”. Це “злита” мені поточна версія пакету змін в законодавство, які вже місяць як анонсували Аваков і Деканоідзе. Анонсували, але не показали”, – пише Луценко.

Він звертає увагу на найбільш неприйнятні, з його точки зору, пропозиції.

На його думку, у разі введення 24-годинного затримання у випадках, “коли за адміністративне правопорушення передбачено стягнення у вигляді адміністративного арешту”, “постраждають всі громадсько-політичні активісти, яких, через природну відсутність будь-яких доказів правопорушення, традиційно під час затримання підозрюють у “злісній непокорі законному розпорядженню або вимозі” (ст. 185 КУпАП) чи “хуліганстві” (ст. 173 КУпАП)”.

“Маринували в райвідділках три години – тепер маринуватимуть добу. І матимуть на додачу купу часу для фальсифікації доказів”, – пише Луценко.

Також його непокоїть дозвіл поліції застосовувати кайданки, гумостріли і електрошокери до людей за “злісну непокору законному розпорядженню або вимозі” (ст. 185 КУпАП).

“Нагадую, що практика застосування цієї статті як зараз, так і раніше – жахлива. Поліція зазвичай кепсько знає законодавство, тому не знає того, який її наказ є саме законним. Що вже й казати про виконання злочинних наказів”, – зазначає депутат.

Він звертає увагу, що пропонується дозволити поліції застосовувати кайданки до людей за підозру в будь-якому адміністративному правопорушенні.

“Тобто за “думкозлочини”. Уявіть, що вас підозрюють у тому, що ви збираєтесь (!) витоптати газон (ст. 153 КУпАП)”, – коментує Луценко.

Також, за його словами, норма застосування електрошокерів для “припинення інших правопорушень”, зокрема адміністративних, стане реальною в разі “топтання по газонах” та подібних правопорушень з адміністративного кодексу.

“Редакція запропонованих змін очевидно не остання. Бо в ЗМІ представники керівництва поліції і МВС активно транслюють ідею, яку поки немає в цьому тексті. “Принцип безперервності роботи поліцейського”. Цікаво, що й чинне законодавство не каже, що після кінця робочого дня поліцейський перестає бути поліцейським. Але в МВС і Національній поліції, очевидно, хочуть це прописати якось додатково. Чи не прагнення це узаконити загони “анонімних” поліцейських, які в буцім “післяробочий час” будуть виконувати брудну роботу без жетонів і відеокамер на грудях?”, – підсумовує Луценко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter