Експерти закликали набирати суддів через конкурс

Дата: 04 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Експерти закликали повністю оновити судову систему шляхом проведення прозорого і чесного конкурсу на кожну суддівську посаду.

Про це йдеться у меморандумі про необхідність повного оновлення суддівського корпусу, який підписали Реанімаційний Пакет Реформ, Центр політико-правових реформ, Центр інформації про права людини, Центр Протидії Корупції, Transparency International Україна, Громадська мережа “ОПОРА”, а також експерти, громадські діячі, адвокати, народні депутати, журналісти.

Якщо змінити конституційні положення за європейськими стандартами та передати питання кар’єри судді від політичних органів до Вищої ради юстиції, то існує загроза консервування суддівської корпорації, стверджують експерти. Адже за формування суддівського корпусу відповідатимуть члени Вищої ради юстиції, обрані діючими суддями, які не мають довіри. А процеси люстрації і переатестації не зможуть забезпечити зміни у судовій системі через протидію, саботаж, нівелювання їх практикою.

У меморандумі зазначено, що у зв’язку з напрацюванням змін до Конституції та з метою проведення повноцінної судової реформи потрібне перезаснування судової системи та повне оновлення суддівського корпусу.

Нові суди з оновленим суддівським корпусом мають бути створені за прикладом формування нової патрульної поліції у Києві, яка вже користується авторитетом і довірою громадян. Ми докладемо всіх зусиль, щоб через зміни до Конституції України забезпечити проведення прозорого і чесного конкурсу на кожну суддівську посаду в новій судовій системі“, – йдеться у тексті меморандуму.

У конкурсі зможуть взяти участь як колишні судді, так і інші правники. Основними критеріями стануть репутація та професійні досягнення. Відбір має проводити незалежна спеціальна тимчасова комісія, що складатиметься із суддів у відставці, правозахисників, правників з діаспори, що мають бездоганну репутацію і поважний досвід. 

Нагадаємо, сьогодні активісти Реанімаційного Пакету Реформ та інших організацій влаштували біля Адміністрації президента театралізовану акцію на підтримку судової реформи в Україні, обмазавши шоколадом дівчину у суддівьскій мантії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter