Експерти вимагають відповідальності за відсутність ідентифікуючих жетонів у правоохоронців

Дата: 23 Серпня 2016
A+ A- Підписатися
 
 
Як повідомляє Український кризовий медіа центр, пропонується також, аби громадяни мали можливість відмовитися виконувати вимоги тих поліцейських, які порушують ці правила.
 
“Якщо у поліцейського нема жетона, ми можемо його не слухатися. Жетони поліцейським не видають, бо вони ще не пройшли переатестацію. Керівництво поліції боїться, що такі поліцейські будуть використовувати жетони у протиправний спосіб. Але ми знаємо, що саме ті поліцейські, які дозволяють собі зайвого, як правило, і не носять жетонів”, – зауважив Михайло Лебедь, експерт зі свободи мирних зібрань та парламентського лобіювання.
 
Те саме стосується і Національної гвардії. При охороні громадського порядку під час мирних зібрань вони не носять розпізнавальних знаків. Тому “у разі чого” їх неможливо ідентифікувати.
 
Експерти наполягають, аби у захисті таких цивільних акцій не брали участі підрозділи, які пройшли АТО та мають досвід бойових дій.
 
Михайло Лебедь також озвучив низку положень закону, які потребують змін. Серед них – перевірки документів лише за намір вчинити адміністративне правопорушення.
 
“Підозра вас, що ви збираєтесь витоптати газон або палите в громадському місці – не достатня причина перевіряти ваші документи. Те саме стосується і безпідставного позбавлення речей. Вас треба у чомусь підозрювати, аби вилучати якесь майно”, – вважає експерт.
 
За його словами, доопрацювання потребує й поверхнева перевірка. Наразі її можна проводити без свідків, тому запросто можна підкинути, що завгодно. Михайло Лебедь пропонує встановлювати відеокамери на формі поліцейських, які провадять такі перевірки.
 
Експерти також вважають, що в Україні може відбутися певний відкат у захисті прав людини.
 
Раніше про обмеження свобод українців під маскою реформи МВС заявив й експерт Центру політико-правових реформ. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter