Експерти оприлюднили звіт про перешкоджання евакуації

Дата: 04 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники зібрали інформацію про випадки перешкоджання евакуації із зони бойових дій мирних мешканців, дітей, вихованців інтернатів.

Українська Гельсінська спілка з прав людини та Центр громадянських свобод оприлюднили спільний звіт щодо випадків перешкоджання евакуації мирного населення, підготовлений за результатами моніторингових візитів на Донбас навесні 2015 року під егідою Коаліції громадських організацій та ініціатив “Справедливість заради миру на Донбасі”.

Правозахисникам вдалося дослідити низку випадків, коли населення потрапляло під обстріли, саме намагаючись виїхати. І це тільки одна з форм перешкоджання евакуації з боку незаконних збройних формувань, яка доводить, що безпечної формули евакуації так і не було винайдено“, – говорять автори дослідження.

У звіті “Котел” для мирних мешканців: Перешкоджання евакуації мирного населення під час збройного конфлікту в Донецькій та Луганській областях” йдеться зокрема про такі випадки, як обстріл мирного населення під час звільнення Лисичанська, обстріл колони мирного населення у “гуманітарному коридорі” Новосвітлівка-Хрящувате, обстріл санітарного авто поблизу Луганського, обстріли Авдіївки під час евакуації дітей, використання евакуйованих дітей у пропагандистських цілях, перешкоджання евакуації психоневрологічного інтернату у Слов’яносербську та інтернатів у Краснодоні і Ровеньках.

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з вимогою захистити життя і здоров’я дітей на небезпечних територіях Сходу України. Вона нагадала, що на території Донецької і Луганської областей до розгортання збройного конфлікту проживало майже 1 млн. дітей, серед яких близько 15 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter