Експерт з Угорщини розповів про зловживання правом щодо публічної інформації

Дата: 21 Вересня 2016
A+ A- Підписатися
У низці європейських країн є положення у законодавстві про зловживання права громадян на доступ до публічної інформації.

Про це повідомив експерт Ради Європи і Transparency International (Німеччина) Адам Фолдес, відповідаючи на запитання представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

“Може виникати питання, чому людина зловживає своїм правом. Якщо державна інституція управляє своєю інформацією ефективно: надає та публікує свою інформацію, то люди знаходять її в онлайні. Якщо вони занадто часто запитують, то вже інша річ. За все треба платити. Адже це ціна, яку ми платимо за функціонування демократичної системи. Але варто витрачати і на це гроші”, — передає цитату Адама Фолдеса Громадське радіо.

Експерт Ради Європи з Угорщини Балаш Тот повідомив, що в Угорщині внесли зміни в закон про свободу до інформації минулого року. У них також врахували питання зловживанням права на доступ до публічної інформації.

“Відповідно до цих змін, ви можете вимагати ту саму інформацію лише раз на рік. Отже, якщо ви подаєте повторні запити стосовно тієї самої інформації, стосовно тієї ж самої теми і зміст інформації не змінюється, ви не маєте права на запит протягом одного року”, — каже експерт.

Утім, він зазначає, що кількість людей, які зловживають в Угорщині цим правом, невелика.

“У нас є онлайн генератор запитів. У нас немає такого враження, що певні люди занадто зловживають своїм правом. Безперечно, є такі люди, але їх кількість невелика. І це не дуже велика ціна, яку ми платимо за ту прозорість, яку ми отримуємо”, — резюмував Балаш Тот.

Раніше повідомлялось, що парламент не підтримав законопроект 2043а, який посилює контроль Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захистом персональних даних та звернення громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter