Експерт розповів, як отримати довідку переселенця

Дата: 26 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Переселенці, не прописані на Донбасі чи в Криму, зазнають труднощів при отриманні довідки. В особливо принципових випадках необхідно домагатися видачі довідки через суд, підтвердивши місце проживання.

Як повідомляє офіційний сайт Української Гельсінської спілки з прав людини, Ганна Россомахіна, адвокат мережі безкоштовних правових приймалень УГСПЛ, розповіла, з якими проблемами можуть стикнутися переселенці при отриманні довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або з району проведення антитерористичної операції.

Реєстр переселенців регулюється двома нормативно-правовими актами – відповідною постановою Кабміну і Законом “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”. Ці два нормативно-правових акти один одному суперечать. У чому ці протиріччя і якими проблемами вони загрожують переселенцям? Згідно з постановою, довідка видається особі, яка була змушена переміститися з Криму або із зони АТО. Згідно з Законом, переселенцем також є особа, яка перемістилася з цих районів, але у статті 4 цього ж Закону говориться, що підставою для взяття на облік є реєстрація в цих районах. Іншими словами, якщо людина прожила, наприклад, у Донецьку останні 10 років, але була при цьому прописана, наприклад, у Житомирі, то він не має права на отримання цієї довідки“, – розповідає адвокат.

У кожній подібній ситуації потрібно вирішувати проблему індивідуально, каже Ганна Россомахіна. Якщо людині принципово отримати, наприклад, допомогу, або у неї залишилася нерухомість в зоні АТО, або є ще якісь причини, з яких людині необхідно отримати довідку, то експерт рекомендує звертатися до суду. Оскільки норми закону допускають подвійне тлумачення, зараз в Україні формується судова практика з підтвердження проживання в Криму чи зоні АТО для тих, хто в цих районах не прописаний. Після підтвердження місця проживання на підставі рішення суду переселенець може отримати таку довідку. Правова приймальня УГСПЛ, яка знаходиться в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини (Київ, вул. Інститутська, 21/8), надає переселенцям допомогу в таких судових процесах.

Якщо ж критичної необхідності в отриманні довідки немає, то можна її не отримувати, оскільки в Україні нерідкі випадки дискримінації переселенців, говорить Ганна Россомахіна.

Також існує норма, згідно з якою за отриманням довідки для переселенця, який не досяг 18-річного віку, звертається його законний представник (батьки) або особа за дорученням. Ця норма, як зазначає експерт, суперечить Цивільному кодексу України, згідно з яким людина з 16 років може самостійно обирати місце проживання. Однак така норма є, і в цьому випадку з видачею доручення виникають проблеми, оскільки на територіях зони АТО не працюють українські нотаріуси. А без доручення отримати довідку і оформити допомогу неможливо. У цьому випадку проблема також вирішується індивідуально, але в цілому, якщо на території, звідки приїхав переселенець, залишилися хоча б номінальні українські органи влади, і є печатка, то адвокат рекомендує написати доручення від руки і завірити у посадової особи, яка має такі повноваження згідно українського законодавства. У деяких випадках доручення такого вигляду приймаються і за ними видають довідки та допомогу.

Адвокат нагадує, що відмову у видачі довідки обов’язково повинні оформити в письмовому вигляді, якщо обгрунтування надається тільки усно – це незаконно.

При отриманні довідки потрібно пред’явити паспорт. Якщо його загублено, то його може замінити тимчасове посвідчення особи, яке можна отримати в Державній міграційній службі у день звернення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter