Екс-голову української бібліотеки у Москві засудили на чотири роки умовно

Дата: 05 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Міщанський суд Москви засудив екс-директорку Бібліотеки української літератури Наталію Шаріну до чотирьох років позбавлення волі умовно.

Про це повідомляє ВВС Україна

Жінку звинувачують у розповсюдженні низки книг, які, на думку слідства, розпалюють ворожнечу стосовно Росії.

Згідно з вироком суду, екс-директорка “вчинила дії, спрямовані на розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності”. 

Слідство вважає, що Наталія Шаріна придбала книги публіциста і члена забороненої у Росії української націоналістичної партії УНА-УНСО Дмитра Корчинського, які визнані в Росії екстремістськими, і розмістила їх у відкритому доступі в бібліотеці. Всього в обвинуваченні фігурують близько 25 книг, у кожній з яких експерти знайшли фрагменти екстремістської спрямованості.

Екс-директорка відкидає звинувачення. Вона каже, що слідство не конкретизувало їх і не пояснило, що вона зробила.

“Ви звинувачуєте мене в тому, що я розставила книги на стелаж, коли була директором бібліотеки. Ніякої провини я не відчуваю”, – заявила вона під час слухань.

Її захист вважає, що її кримінальне переслідування ведеться за політичними мотивами, і просили виправдати підсудну “через відсутність складу події злочинів”.

Прокурор Людмила Баландіна просила суд засудити 59-річну Наталію Шаріну до п’яти років ув’язнення умовно через те, що вона притягується до кримінальної відповідальності вперше, а також з огляду на її вік.

Крім того, держобвинувач просила заборонити їй обіймати посади, пов’язані із суспільно-політичною діяльністю, строком на три роки.

Голова відділу комплектування бібліотеки Тетяна Мунтян в інтерв’ю Українській службі BBC висловлювала припущення, що слідчі підкинули книги, а потім вилучили їх.

“Там, звідки цю книгу отримали, ніколи її не було. Там була купа книжок без відміток бібліотеки. Це 100% книги, які вони [слідчі] принесли із собою”, – повідомила Тетяна Мунтян.

Окрім цього, екс-директорку звинувачують у розтраті 2,2 мільйонів рублів. Слідчі вважають, що вона фіктивно влаштувала на роботу знайомих її адвоката, забезпечивши їм медичне страхування і заробітню плату.

Слідство вважає, що в 2011 році вона витрачала кошти, якими мали оплатити послуги юристів бібліотеки за свій захист у першій кримінальній справі про екстремізм.

Наталію Шаріну затримали в жовтні 2015 року після обшуків у бібліотеці. Відтоді вона перебувала під домашнім арештом, який неодноразово продовжувався судом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter