Екологів в Криму можуть визнати “іноземними агентами”

Дата: 16 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Ряд екологічних організацій у Криму змушені припиняти або призупиняти свою роботу через проблеми з перереєстрацією, фінансуванням і виїздом на материк великої кількості експертів.

Як зазначено в березневому моніторинговому огляді Кримської польової місії з прав людини, ряд громадських об’єднань, які займаються екологічними та соціальними питаннями, стикаються з проблемами в сфері перереєстрації: багато хто з них не пройшли цю процедуру з причини відмови в реєстрації, небажання подавати документи на реєстрацію, побоювання штрафних санкцій через відсутність знань у сфері російського законодавства.

Більшість організацій в екологічній або соціальній сфері фінансувалися іноземними фондами або міжнародними організаціями, але тепер не можуть отримувати іноземне фінансування, побоюючись потрапити до реєстру “іноземних агентів”. Місцеві органи влади, наприклад, Міністерство екології та природокористування Криму, не надають фінансової допомоги екологічним організаціям.

Ряд учасників громадських організацій (екологи, вчені, громадські діячі) покинули Крим через події, що відбулися, і виїхали на материкову частину України. Через скорочення кількості експертів діяльність організацій обмежена, ряд організацій припиняють або призупиняють свою роботу.

Так, організації “Центр допомоги тваринам” і “Кримська асоціація захисників тварин” припинили свою діяльність у зв’язку з побоюваннями бути визнаними “іноземними агентами” і складнощів роботи у правовому полі РФ, оскільки норми про захист тварин від жорстокого поводження, які існують в українському законодавстві, в російському законодавстві відсутні“, – сказано в моніторинговому огляді КПМ.

Кримська Республіканська Асоціація “Екологія і світ”, заснована в 1988 році, нещодавно змогла перереєструватися, але її регіональні відділення у Феодосії, Керчі, Євпаторії, Ялті, Алушті, Джанкої, які раніше мали статус юридичної особи, перереєстрацію не пройшли. Феодосійському відділенню у реєстрації відмовили. Екологічна організація “МАМА-86” у Феодосії вирішує питання реєстрації та збереження назви, оскільки назва відноситься до Всеукраїнської мережі організацій. Асоціація підтримки та збереження біологічного та ландшафтного різноманіття Криму “Гурзуф 97” вирішила тимчасово припинити роботу.

Подібні проблеми призводять до обмеження свободи об’єднань і скороченню інститутів громадянського суспільства, зазначають експерти КПМ.

Нагадаємо, на офіційній сторінці Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва повідомлялося, що Мінекології України запрошено до участі у розробці законопроекту про статус кримськотатарського народу. Кримські татари сподіваються, що це допоможе зупинити екологічні порушення на території півострова – зокрема, фактичне знищення гори Агармиш у Старому Криму та неконтрольоване викачування підземних вод, що може призвести до безпрецедентних засух та вимирання лісів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter