“Я – ром, але я не злочинець!” – флешмоб у відповідь на події у Лощинівці

Дата: 30 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

У відповідь на антиромські погроми в Лощинівці Одеської області ромська молодь розпочала акцію проти дискримінації  і закликає підтримати їхню ініціативу.

Молодь фотографується з плакатами: “Я – ром. Але я не злочинець”, “У злочинності немає національності”, “Я – ромка. І я – людина”, “Хочу відчувати себе в безпеці в Україні”, “Немає поганої нації – є погані люди”. Фото викладають в мережі Facebook з хештегом  #I_am_Roma_but_I_am_not_a _criminal.

Саме такі меседжі відображують позицію молодих ромів, зокрема студентів Ромського освітнього фонду, на події, що сталися у селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області, де 27-28 серпня відбулися погроми,  підпали, масове вигнання ромів із села.

Як передає “Правовий Простір”, ініціаторами акції стали учасники тренінгу, що проходить  в рамках проекту “Стажування в органах місцевого самоврядування та серія тренінгів для ромської молоді” 27-30 серпня у місті Славське Львівської області. Проект втілює Львівська молодіжна громадська організація “Терніпе”.

“Ідею ми обговорили під час тренінгу і прийняли колегіальне рішення почати такий флешмоб. Щодо подій, які відбулися у Лощинівці, моя позиція наступна: ситуація, що склалася, транслює загальне ставлення до ромів в Україні. І щоб уникнути таких ситуацій у майбутньому, ми повинні залучити якомога більше уваги до абсурдності її виникнення”, –  розповів “Правовому Простору” учасник тренінгу, ромський активіст, керівник молодіжного напрямку ЛМГО “Терніпе” Іван Коржов.

Представниця ГО “Романо дром” Альона Казанська у коментарі Центру інформації про права людини зазначила, що останні події змушують замислитися над тим, як ромським активістам ефективніше працювати з питаннями дискримінації.

“Ситуація з виселенням ромів з Лощинівки передбачувана і типічна. Так це жахливо. Але постає питання чи співвідносні вчинення злочину до міри покарання: злочин однієї людини (не важливо якої національності) до виселення меншини з їх постійного місця й проживання. Давайте згадаємо виселення кримських татар, їх також вважали “асоціальними”. І що далі? Порушення свободи взамін на умовну безпеку? В мене більше питань ніж відповідей. Відношення поліції до інциденту. Відношення суспільства. Висвітлення ситуації в ЗМІ. Наштовхує на думку, що мені як ромській активістці варто задуматись над тим, як ефективно працювати далі”, – каже Альона Казанська.

Як відомо, 27 серпня у селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області було знайдено тіло дівчинки 2007 року народження з ознаками насильницької смерті. За підозрою у вбивстві правоохоронці затримали представника ромської національності. Увечері 27 серпня жителі села влаштували погроми будинків, де мешкають роми. В результаті один дім був підпалений, в інших – пошкоджені меблі, вибиті шибки.

28 серпня громада села Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області під час зборів висунула вимогу виселити з населеного пункту всіх представників цієї національності. У неділю, на збори села зібралося кілька сотень його жителів. Вони вимагали від присутніх депутатів сільради провести екстрену сесію, яка підтримала б рішення зборів села. Відповідну сесію було проведено одразу ж, депутати сільради підтримали рішення громади.

Представники ромської національності в неділю погодилися покинути с. Лощинівку з огляду на те, що в нинішніх умовах вони не зможуть спокійно жити в цьому селі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter