Із 300 тисяч українців, які мешкають в Молдові, понад третина – біженці

Дата: 27 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У Молдові наразі мешкають близько 123 тисяч українських біженців, найбільшим викликом для яких було і залишається працевлаштування.

Про це в інтерв’ю “Укрінформу” розповів очільник Національного конгресу українців у Молдові (НКУМ) Дмитро Лекарцев.

Фото: Bicycle Touring Pro

За його словами, близько 300 тисяч українців наразі проживають в Молдові – це 10% всього населення країни, з них 123 тисячі є біженцями, а на початку повномасштабного вторгнення армії РФ на територію України кордон з Молдовою перетнули понад мільйон біженців.

У лютому 2022 року ми створили Центр допомоги біженцям з України у Кишиневі,  який працював до лютого 2024 року та надав допомогу понад 20 тис. громадян України. Евакуювали сім‘ї з гарячих точок Херсонської, Миколаївської та Одеської областей і допомагали їм з релокацією до Німеччини й Австрії, бо місць просто не вистачало. Автобуси курсували кожного дня, і такої кількості історій і зламаних доль вистачило б на цілий цикл книжок”, – поінформував голова НКУМ.

Як він зауважив, що навіть тепер, після декількох років проживання в країні, багато з тих, хто втікав від війни потребують уваги та допомоги, адже в Молдові переважно мешкають українські жінки й діти.

За словами Лекарцева, НКУМ розробив онлайн-платформу dilo.md, де українці можуть знайти роботу в Молдові та безплатно проконсультуватися зі спеціалістами з працевлаштування.

Він зазначив, що зараз у Молдові працевлаштовані менш ніж дві тисячі біженців, хоча дослідження вказують, що понад половина з них мають стабільний дохід.  

Це водночас і податкове питання, і мовне, і фактор тіньового ринку, і онлайн-робота. Водночас багато біженців мають кваліфікації, які непросто реалізувати у Молдові“, – додав Лекарцев.

Нагадаємо, за даними дослідження, яке провела Міжнародна організація з міграції (МОМ) у Молдові, близько 60% українців, які були змушені покинути свою країну через війну, знайшли собі роботу. Серед тих, хто знайшов роботу, 44% змогли отримати постійне місце праці, тоді як 10% працевлаштувалися на тимчасову або неофіційну роботу. Ще 4% працюють дистанційно або мають пасивні джерела доходу, будучи повністю фінансово незалежними.

Раніше ZMINA повідомляла, що Канада надасть Молдові пільговий кредит у розмірі близько 92 мільйонів доларів США (120 мільйонів канадських доларів) для підтримки українських біженців.

За словами міністерки закордонних справ Канади Мелані Жолі, фінансова підтримка допоможе забезпечити економічну стабільність Молдови тоді, коли країна впроваджує масштабну програму реформ і протистоїть спробам Росії дестабілізувати її демократичні процеси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter