Іранську активістку побили батогом через публікацію фото без хіджаба

Дата: 08 Січня 2024
A+ A- Підписатися

В Ірані активістку Рою Хешматі покарали 74 ударами батогом за те, що вона опублікувала своє фото без хіджаба й цим “порушила суспільну мораль”.

Про це пише The Independent.

Роя Хешматі

Інцидент спричинив обурення серед багатьох людей, зокрема активістів і політичних оглядачів, які засудили “нелюдське” покарання дівчини.

Як пише видання, у заяві на офіційному новинному сайті Mizan судова влада зазначила, що Рою Хешматі покарали за ймовірні звʼязки з групами за межами Ірану, які порушували правила носіння хіджаба й підбурювали до цього інших.

Засуджена Роя Хешматі заохочувала вседозволеність, зʼявляючись у громадських місцях Тегерана в ганебному вигляді. Її покарання у вигляді 74 ударів батогом було виконано відповідно до закону й шаріату“, – йдеться в заяві.

23-річну Хешматі заарештовували ще у квітні 2023 року у своєму будинку в Тегерані за те, що вона активно виступала проти законів про обов’язкове носіння хіджаба. 11 днів її утримували під вартою за звинуваченням у “появі на публіці без приписаного релігією хіджаба“. Потім активістку звинуватили в “пропаганді проти режиму”, “порушенні громадської пристойності й порядку“, а також “створенні непристойного контенту в соціальних мережах і заохоченні людей до аморальності”.

Спочатку Хешматі засудили до 13 років позбавлення волі й штрафу в розмірі близько 25 доларів та 74 ударів батогом, але її тюремний строк скасував апеляційний суд.

Хешматі  на своїй сторінці в інстаграмі описала, як відбулося покарання. Її бив чоловік шкіряним батогом по плечах, спині, сідницях і ногах у “маленькій кімнаті, схожій на середньовічну катівню“. Під час покарання Хешматі шепотіла собі під ніс пісню “Вставай, жінко, за життя, за свободу“.

 “(Побиття. – Ред.) закінчилося. Ми вийшли з приміщення. Я не дозволила їм подумати, що мені було боляче… Ми підійшли до судді, відповідальної за виконання вироку. Агентка йшла позаду мене й стежила, щоб моя хустка не спала з голови. Я скинула хустку на вході до зали суду. Жінка попросила мене одягнути її назад. Я не зупинилася, і вона знову натягнула її мені на голову“, – написала Хешматі.

Нагадаємо, наприкінці вересня минулого року парламент Ірану ухвалив законопроєкт “Про хіджаб та цнотливість”, згідно з яким місцеві жінки можуть отримати 10 років позбавлення волі за відмову носити хіджаб на вулиці. 

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні 2022 року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

Протести жорстоко придушувалися. Багатьох протестувальників затримали.

На тлі масових заворушень іранська влада в грудні 2022 року заявила, що ліквідувала поліцію моралі та що вона “не має нічого спільного із судовою системою”. Але в липні поточного року в країні оголосили про повернення на вулиці населених пунктів поліції моралі, яка має “забезпечити виконання вимог про носіння хіджаба жінками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter