Іран заперечує інформацію про тисячі загиблих під час антиурядових протестів

Дата: 26 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Уряд Ірану звинуватив іноземні медіа в поширенні неправдивої інформації про кількість загиблих людей під час акцій протесту. 

Про це повідомляє DW.

Остання хвиля масових протестів у країні почалася 15 листопада, після того як уряд країни вдвічі підвищив ціни на бензин і запровадив квоти на роздрібний продаж палива. З того моменту достеменних даних щодо загиблих та поранених під час акцій не було, однак правозахисники з міжнародної організації Amnesty International повідомляли про понад три сотні загиблих, а згодом агентство новин Reuters говорило про півтори тисячі жертв.

Журналісти стверджували, що духовний лідер країни аятола Алі Хаменеї нібито дав розпорядження придушити антиурядові виступи. 25 грудня речник уряду Алі Рабей спростував цю інформацію.

“Деякі іноземні ЗМІ відомі тим, що поширюють брехню про Іран”, – сказав він. 

Як відомо, найбільші від 2009 року акції громадянської непокори в Ірані почалися ще на початку минулого року. Тоді люди висловлювали своє невдоволення щодо подорожчання цін на деякі продукти, проте згодом до економічних гасел додалися політичні. Іран декілька десятиліть перебуває під міжнародними санкціями, які, за словами експертів, сильно вдарили по економіці країни.

Через обмеження Іран втратив значні валютні надходження від продажу нафти і газу, внаслідок чого курс національної валюти впав на 450%, що призвело до зростання цін. На початку минулого року офіційне безробіття в країні сягало 12,4%, проте в деяких районах воно перевищувало 60%. Також відомо, що середня іранська сім’я за останнє десятиліття скоротила споживання лише м’яса, молока і хліба на 30–50%.

Під час останньої хвилі протестів протестувальники намагалися атакувати нафтобазу в місті Сірджан на півдні країни. Пізніше влада Ірану вимкнула мобільний зв’язок найбільших операторів країни, а також обмежила доступ до інтернету на більшості території. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter