Інтерпол не шукатиме Пшонку, Азарова і Захарченка

Дата: 02 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Оголошення у розшук українських високопосадовців суперечить принципам роботи Інтерполу щодо невтручання у справи політичного, військового, расового і релігійного характеру.

Про це розповів у інтерв’ю “Українським новинам” голова українського бюро Інтерполу Василь Неволя.

Українське бюро отримувало завдання на проведення розшуку екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, екс-главу МВС Віталія Захарченка, екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ратушняка та інших екс-посадовців. Матеріали було спрямовано до юридичного офісу генерального секретаріату Інтерполу, де після тривалих експертиз дійшли висновку, що оголошення в розшук всіх цих осіб, зокрема і екс-командира спецроти “Беркуту” Дмитра Садовника, буде суперечити ст. 3 статуту організації.

Базовим основним принципом діяльності Інтерполу є дотримання принципу нейтралітету – організації забороняється будь-яке втручання у справи, які мають політичний, військовий, расовий і релігійний характер. Співставляючи характер і зміст підозр, які висунуті всім екс-посадовцям у справах Майдану, з положеннями ст. 3 і 2 статуту Інтерполу, експерти зробили висновок, що так чи інакше ці події пов’язані зі зміною політичної ситуації в країні“, – пояснив він.

За його словами, це не означає нерозуміння важливості притягнення до відповідальності цих осіб. Можливість притягнути до відповідальності залишається, але при цьому не можуть бути використані механізми, канали та засоби Інтерполу. При цьому Василь Неволя додав, що в українському бюро знають про місце перебування всіх цих осіб – вони знаходяться або в Росії, або на території Донбасу, тимчасово підконтрольній Росії.

Щодо розшуку екс-голови Адміністрації президента та екс-голови РНБО Андрія Клюєва голова українського бюро Інтерполу зазначив, що швидше за все таке подання буде розглянуто і задоволено. У розшук Клюєва подадуть “у разі, якщо йому будуть висунуті підозри, не пов’язані з політичними подіями і з розвитком політичної ситуації в країні“.

Нагадаємо, за інформацією прес-служби Генпрокуратури, 19 січня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про взяття під варту екс-президента Віктора Януковича та екс-прем’єр-міністра Миколу Азарова, що дозволило ГПУ вимагати їх екстрадиції з території Росії. Генпрокуратура також підготувала документи щодо оголошення Інтерполом у розшук 22 колишніх високопосадовців. Через те, що міжнародне бюро не виставляє у базу осіб, які переслідуються за військові злочини, а також за національними, релігійними та політичними ознаками, ГПУ паралельно оголосила цим посадовцям підозру у економічних злочинах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter