Інтерпол і Росія гальмують справу Януковича – слідчий прокуратури

Дата: 01 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Голова Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявляє, що у справах Віктора Януковича та його поплічників доказів усе більше, але Інтерпол гальмує процеси.

Про це він сказав в інтерв’ю газеті “Сегодня” у відповідь на запитання про просування у справах Віктора Януковича, Миколи Азарова, Андрія Клюєва, Андрія Клименка, Олександра Якименка, інших діячів попередньої влади.

На запитання, чи не з’явився “беркутівець” Дмитро Садовнік, він відповів: “Не з’явився. Дружини, до речі, у Києві теж немає”.

За словами Горбатюка, Інтерпол не відгукнувся на запит ГПУ з проханням оголосити Садовника в міжнародний розшук.

“На жаль, Інтерпол наші запити або відхиляє, або ігнорує, не відповідаючи на них. Не тільки по Садовнику, але й по Януковичу, наприклад”, – сказав він.

“Там уже більше року лежать без руху запити щодо “Межигір’я”, “Сухолуччя”, незаконних виплат екс-президенту винагороди за видану книгу – і жодної реакції… Дозволи на міжнародний розшук отримано лише в декількох справах”, – повідомив Горбатюк.

“У частині підозрюваних у причетності до злочинів під час Майдану нам у всіх випадках відмовляють, а по обвинуваченнях в економічних злочинах відповіді не дочекатися”, – додав він.

І “на Інтерпол і впливати практично не можна”, наголосив Горбатюк: “Статутом не прописана процедура оскарження його рішень”.

“Ми туди й листи направляли. Перший – із проханням пояснити мотивацію відмови за політичними мотивами. Другий – із приводу прискорення розгляду запитів про розшук, яким уже рік. На жаль…”, – заявив представник ГПУ.

Коментуючи заяви адвокатів Януковича про те, що екс-президент нібито згоден давати свідчення у форматі відеоконференції, він сказав, що висувається умова нерозголошення місцезнаходження підозрюваного.

Горбатюк зазначив, що Янукович може дати свідчення у суді, посольстві чи консульстві України в Росії, де офіційна особа має засвідчити його присутність і забезпечити дотримання таємниці слідства.

Він додав, що правоохоронні органи Росії нещодавно знову відмовили на запит про екстрадицію Януковича.

“Ми спрямували ще одне прохання: підтвердити місцеперебування Януковича й можливість проведення з ним слідчих дій. Мовчать”, – додав Горбатюк.

Як відомо, у червні міністерство юстиції України направило запит до Міністерства юстиції Росії щодо проведення допиту колишнього президента України Віктора Януковича та екс-командувача внутрішніх військ МВС України Станіслава Шуляка в режимі відеоконференції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter