Інтерпол вжив напівзаходи щодо Росії і обґрунтував це глобальною безпекою

Дата: 11 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Інтерпол перевірятиме всі запити від Росії на відповідність правилам організації.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сторінці Інтерполу.

Інтерпол висловив глибоке співчуття та скорботу з приводу загибелі та страждань у зв’язку, як відомство назвало, “конфліктом в Україні”. Він наголосив, що нейтральність — це фундамент для діяльності та роботи організації, навіть коли її члени задіяні в конфлікті. 

Водночас Міжнародна організація кримінальної поліції не готова до виключення РФ зі своєї інституції. 

“На політичному рівні лунають заклики призупинити або виключити Росію з мережі Інтерполу. Паралельно лідери правоохоронних органів з усього світу також звернулися з проханням про продовження співпраці з Росією через Інтерпол, підкреслюючи серйозні проблеми безпеки, якщо обмін інформацією буде припинено”,— пояснює своє рішення міжнародна поліція.

Так вважають, якщо будь-яка країна-член перестане обмінюватися важливою поліцейською інформацією, це надасть злочинцям чіткі можливості як вчиняти злочини, так і ухилятися від захоплення, створюючи розрив у глобальній безпеці. 

В Інтерполі нагадують, що кожну хвилину відбувається близько 9 тисяч перевірок, а правоохоронці з усього світу обмінюються 30 повідомленнями каналами організації. Тільки 2022 року країни-члени здійснили майже 60 000 перевірок даних, які надала Російська Федерація. 

Тим не менше співпраця Інтерполу з РФ все ж зазнає змін. В організації посилаються на ст. 2 Статуту та нагадують про сувору заборону використання її ресурсів  з політичною, військовою, релігійною або расовою метою. 

Щоб запобігти будь-якому потенційному зловживанню каналами Інтерполу щодо націлювання на осіб під час російсько-української війни чи за його межами, Генеральний секретар впровадив посилені заходи нагляду та моніторингу щодо Росії. Тепер запити більше не зможуть надсилатися безпосередньо Москвою до країн-членів. Тепер московський офіс Інтерполу має надіслати всі свої запити до Генерального секретаріату для перевірки на відповідність Правилам Інтерполу. 

Раніше Британія, США, Канада, Австралія та Нова Зеландія закликали Інтерпол позбавити Росію доступу до її систем. 

У лютому 2020 року прокурор АРК Ігор Поночовний повідомив, що Інтерпол блокує запити України про розшук підозрюваних у воєнних злочинах, злочинах проти основ національної безпеки та загальнокримінальних злочинах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter