Іншої альтернативи, окрім як формула миру Зеленського, немає – Сибіга

Дата: 23 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Саміт миру у Швейцарії чітко заманіфестував та “зацементував” позицію, що альтернативи українській формулі миру немає.

Таким переконанням на Кримській сцені “Bağçasaray” під час етнофестивалю “Країна мрій” поділився перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга, передає кореспондент видання ZMINA.

Андрій Сибіга та Таміла Ташева

Він повідомив, що з понад 90 країн, які були представлені на Саміті Миру у Швейцарії, 56 делегацій були представлені на рівні глав держав та урядів. Перший заступник міністра назвав цей саміт надзвичайно серйозним кроком уперед у досягненні всеосяжного, тривалого, справедливого миру для України. 

На його переконання, саміт чітко заманіфестував та “зацементував” позицію, що альтернативи українській формулі миру немає.

“Це був саміт країн-однодумців, які поважають принцип територіальної цілісності і суверенітету, які розділяють фундаментальні принципи статуту ООН, що є дорогою, яка є перед нами… Саме в такій формулі Україна розуміє досягнення миру для України. Світ – із нами та переважна більшість країн світу це підтримують”, – сказав він. 

При цьому він нагадав, що ця формула миру передбачає, що не може бути жодних альтернатив відновленню територіальної цілісності та суверенітету України в межах міжнародно-визнаних кордонів станом на 1991 рік, зокрема Автономної Республіки Крим.

На його переконання, наразі багато країн, зокрема впливових, все більше усвідомлюють, що саме слабка реакція на події 2014 року спровокувала подальший розвиток агресії Росії.

“Тому жодних компромісів, жодної Ялти-2, жодного Мінська-3, не може бути жодної політики умиротворення. Світ вже це проходив, це призводить лише до подальших кровопролить. Непокаране зло завжди повертається”, – пояснив він. 

Сибіга повідомив, що надалі відбудуться тематичні заходи на різних рівнях та майданчиках.

“Як відомо, в кожному пункті формули миру є розподілення ролей, є країни-лідери, є країни-співлідери. Надалі ці заходи фокусуватимуться на конкретних тематиках і питаннях”, – повідомив він.

Посол Сполученого королівства в Україні Мартін Харріс заявив під час дискусії, що Великобританія підтримує план миру Володимира Зеленського, оскільки він ґрунтується на таких головних принципах Хартії ООН як  територіальна цілісність та суверенітет незалежних держав.

Таміла Ташева та Мартін Харріс

Позиція Великобританії, що Крим – це Україна. І, говорячи це, це означає, що ми захищаємо головні принципи Хартії ООН, які є базовими принципами безпеки для всього світу. Звільнення Криму означає посилення та зміцнення принципів Хартії ООН для безпеки Європи, Великобританії та безпеки всього світу. Це не може бути тільки слова, це має бути й план для звільнення Криму”, – наголосив він. При цьому він наголосив, що деокупація Кримського півострова актуальне не тільки для кримчан, а й для людей Великобританії.

Посол Великобританії розповів, що був в Криму 22 роки тому з родиною і він поділився спогадами, як британський фрегат, військове судно HMS Exeter пришвартувався в Севастополі.

“Я був там на борту, це був дуже гарний вечір для наших гостей, і я з нетерпінням чекаю на наступний візит британського фрегата до українського флоту в Севастополі”, – сказав Мартін Харріс. 

У Представництві Президента України в Автономної Республіки Крим вважають, що попри успіх Саміту миру у Швейцарії саміти Кримської платформи потрібно проводити надалі.

Андрій Сибіга додав, що із кожним самітом Кримської платформи зростає кількість учасників платформи та приймаються дедалі сильніші документи.  

Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева сказала, що очікування людей в Криму – це звільнення півострова.

“Вони хочуть жити в умовах вільної української держави, коли ти можеш говорити те, що ти думаєш. Очікування наших людей – жити в українській державі як частині європейської спільноти народів, а в майбутньому ще як член НАТО. Тому дуже важливо, щоб ми працювали з цими очікуваннями людей і говорили, що ми маємо візію майбутнього звільненого Криму”, – сказала Таміла Ташева.

Вона запевнила, що Україна ніколи не припинить працювати над темою звільнення Криму. 

“Ми розуміємо, що можливо це станеться не прямо завтра або післязавтра. Але в нас мають бути готові абсолютно всі наші стратегічні документи, законодавство, для того, щоб після того, як ми відновимо фізичний контроль на території півострова, ми мали чіткий план, який фізично ми будемо втілювати”, – додала вона.

Таміла Ташева вказала, що мешканці Криму очікують чітких відповідей на свої запитання, яких дуже багато.

Андрій Сибіга та Таміла Ташева

“У  людей острах невідомості. Саме тому, щоб розвіювати безліч питань, ми працюємо над реінтеграційними процесами. Представництво, яке працює в чіткій вертикалі президента України, отримало прямі доручення президента України, що ми маємо бути готовими до звільнення території Криму“, – повідомила Таміла Ташева.

Для цього, за ініціативи Представництва, розпочата робота спочатку над загальним великим, стратегічним документом, під який пізніше планується затвердити чіткі кроки про те, якими будуть ті чи інші сфери державного управління.

“До прикладу, як виглядатимуть одразу після деокупації органи публічної влади в Криму, які не виконували своїх функцій та не виконують станом на зараз. Зрозуміло, що це спочатку модель військових адміністрацій, які будуть працювати після звільнення території. Що ми будемо робити з тим, що у людей на руках мільйони різних “документів”, виданих окупаційними адміністраціями. Я знову повторю тезу, що життя під час окупації не зупиняється. Люди продовжують жити, створювати сім’ї, народжувати дітей, там відбувають інші процеси, які супроводжувалися безліччю “документами” в окупації”, – прокоментувала Таміла Ташева.

Читайте також: Без законодавства про верифікацію “документів”, виданих в окупації, наші громадяни боятимуться деокупації

Воне вважає, що ігнорувати ці “документи” було б помилкою, оскільки громадяни України переймаються через це питання. 

“Люди переживають, а що ж з ними буде: буде отримувати свої виплати від держави особа із інвалідністю, чи отримуватиме свою пенсію пенсіонер після того, як ми повернемо контроль над півостровом. Що буде з людьми, які просто жили в умовах окупації, не здійснювали жодних злочинів, навіть не комунікували з окупаційними адміністраціями, але отримували окупаційний “документ”. Або що буде з тими людьми, які співпрацювали з окупаційними адміністраціями, але не вчиняли злочинів. Це величезний масив питань, які пов’язані із щоденним життям людей”, – пояснила Таміла Ташева.

Представництво повідомило, що усі зацікавлені сторони намагаються працювати з цими очікуваннями людей в Криму, з величезним запитом на справедливість, який є в українського суспільства та у військових хлопців і дівчат, які воюють на фронті, в тому числі за звільнення Криму.

Таміла Ташева також звернула увагу на очікування одного з найбільш суб’єктних корінних народів України –  кримських татар, які мають своє бачення на звільнений Крим, які хочуть мати додаткові права і захист цих прав, і відновлення прав, які були порушені Російською імперією та СРСР. 

В експертних групах виникає безліч питань, над якими ми дискутуємо. І це добре, що в українському суспільстві це можливо, коли представники державного сектору, експертного середовища, міжнародні наші партнери спільно нам щось підказують. Але ключове, що ми маємо бути готовими до звільнення території, бо альтернатив того, що Крим не буде звільнений, в нас дійсно немає", – резюмувала Таміла Ташева.

Військовослужбовець з Криму, колишній заступник командира ракетного катера “Прилуки” Артем Кисельов, відповідаючи на питання про кримчан у Збройних силах, розповів, що майже всі його знайомі, що виїхали з тимчасово окупованого півострова, служать у війську. Багато з них загинули за Україну.

Він підкреслив, що не варто забувати й перших загиблих у війні Росії проти України, що були вбиті окупантами у Криму у 2014 році – Кокуріна Сергія Вікторовича та Карачевського Станіслава Володимировича. Він нагадав, що російські військові вбили обох українських військовослужбовців, після того, як їх обеззброїли. 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав український народ не піддаватися на тиск Росії та деяких інших країн та не поступатися своєю територією.

Мартін Харріс

Він переконаний, що це означає поступку своєю економічною, військовою безпекою та зрештою унеможливлення розвитку Української держави.

Нагадаємо, 24–25 червня у Києві відбудеться Міжнародний форум Експертної мережі Кримської платформи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter