Інша школа: Парламент схвалив закон “Про освіту”

Дата: 06 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроект “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 народних депутатів.

Депутати запропонували до законопроекту 1 705 поправок. Однак, як передає УП Життя, майже всі вони були провалені.

Поправки стосувались, зокрема, фінансування профтехосвіти з держбюджету, безоплатного забезпечення школярів посібниками, про релігійні школи, безоплатне харчування учнів, виділення коштів на підвищення кваліфікації вчителів та щодо звільнення педагогів за сепаратизм.

Одним із нововведень закону — 12-річна середня освіта. Школярі, які підуть до першого класу у 2018 навчальному році, закінчать школу у 2030 році. У Міністерстві освіти та науки пояснюють, що нові методики навчання неможливо “увіпхати” у 11 років навчання.

У сесійній залі депутати обговорювали доцільності введення 12-річної освіти. Зокрема, проти цієї норми виступали депутати від Радикальної партії.

Нардеп Ігор Попов закликав “не робити зі школи шлюбну агенцію“, а Олег Ляшко заявив, що дівчата вагітними будуть сидіти за партами.

Такі висловлювання народних депутатів обурили міністра охорони здоров’я Уляну Супрун. Вона на своїй сторінці у Facebook засудила такі сексистські та ейджизькі висловлювання та навела статистику, що частка українок, які народили у віці до 18 років, всього 1,27%.

З держбюджету щороку на освіту виділятимуть не менше від 7% ВВП. Це має підвищити заробітну плату вчителям. 

Закон вперше гарантує людям з інвалідністю право на освіту, як того вимагає Нацстратегії з прав людини.

Передбачається створення автономії шкіл та фінансової прозорості. Кожен навчальний заклад буде оприлюднювати інформацію про надходження усіх коштів та їхнє призначення.

Дізнайтесь більше про освітню реформу — Без дошок пошани і ганьби: які нововведення побачать школярі цього року

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter