Іноземні експерти критикують психоневрологічні інтернати України

Дата: 28 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Іноземні експерти вважають, що система утримання підопічних психоневрологічних інтернатів в Україні спрямована на обмеження і не передбачає розвиток потенційних можливостей людей з інвалідністю.

Про це йдеться у висновках дослідження “Оцінка ситуації в психоневрологічних інтернатах в Україні та розробка плану дій”, представленого під час експертної дискусії “Вивчення ситуації в сфері психічного здоров’я” в офісі омбудсмена.

Висновки дослідження представив голова федерації “Глобальні ініціативи в психіатрії” Роберт Ван Уоррен (Нідерланди).

Згадану оцінку дала група іноземних експертів за результатами візитів, здійснених спільно з представниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму секретаріату Уповноваженого до інтернатів Донецької, Хмельницької та Житомирської областей.

Крім того, експерт зі Швеції Ларс-Олоф Бертілу переконаний, що надмірна опіка над підопічними має бути скасована, адже це призводить до того, що пацієнти не мають уявлення про планування власного життя, у них формується набута безпорадність.

Професор з психіатричного медсестринства Кейкенс Роберт (Голландія) зауважив недостатню підготовку молодшого і середнього медичного персоналу для роботи у таких складних умовах. Він зазначив, що “багато з працівників мають добре серце, але навіть добре серце втомлюється, якщо про нього не дбати”.

Основною темою виступу експерта з Литви Довіле Йодкайте було забезпечення прав людей з інвалідністю в психоневрологічних інтернатах, а також необхідність виконання рекомендацій, наданих Україні Комітетом ООН з прав людей з інвалідністю у жовтні 2015 року.

У свою чергу, керівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Катерина Чумак зупинилася на системних проблемах забезпечення прав підопічних психоневрологічних інтернатів, що були виявлені під час проведення 91 моніторингового візиту.

“Однією з найгостріших проблем, на нашу думку, є відсутність гідного ставлення до підопічних в інтернатах. Відчувається недостатність позитивного терапевтичного середовища, існує експлуатація підопічних, порушення їхнього права на використання власних коштів в рамках соціальних виплат тощо”, – переконана Чумак.

У секретаріаті вважають, що результати дослідження, які обговорювали на дискусії, стануть основою для напрацювання рекомендацій уряду України та громадськості, щоб поліпшити ситуацію із захистом прав підопічних психоневрологічних інтернатів.

В свою чергу представник Міністерства соціальної політики Оксана Суліма розповіла про кроки, які вживаються міністерством для реформування інтернатних закладів.

“Заборона на вхід до таких інтернатів” – так вона визначила перші кроки у напрямку реформування. Для цього міністерством також розроблені стандарти соціальних послуг щодо підтримувального проживання, підтримки сім’ї та навчання членів родини, створення інших альтернативних форм проживання людей з психічними розладами.

Під час дискусії міжнародні експерти запропонували також здійснювати пілотні проекти у кількох психіатричних установах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter