Краєзнавиця-ініціаторка відродження річки Почайна у Києві заявила про погрози

Дата: 27 Березня 2020
A+ A- Підписатися

 Засновниця організації «Громадський рух Почайна» Аннабелла Моріна заявила про погрози з боку будівельників, які 27 березня прокладали каналізаційні труби поблизу русла річки Почайна для потреб житлових комплексів, що зводяться на Рибальскому острові.

Аннабелла Моріна

За даними активістки, дозволів на проведення таких робіт будівельники не мають, про що  свідчать відповіді, які автор проекту рішення про створення парку Почайна, депутат Київради Костянтин Богатов отримав на свої запити. Зокрема, департамент містобудування та архітектури КМДА 6 березня зазначив, що станом на 4 березня проектної документації на дозвіл прокласти чи перекласти позамайданчикові мережі від житлових комплексів, які зводяться поблизу, на його розгляд не надходило.  

А управління екології та природних ресурсів КМДА зазначило у листі, який активісти передали центру ZMINA, що не погоджувало на цій ділянці роботу на землях водного фонду та не видавало висновків про оцінку впливу на довкілля. 

 

Як розповідає Аннабелла Моріна, 27 березня вона приїхала до річки подивитись, що там відбувається. На відео, яке активістка записала на місці інциденту, робітники, кажуть, що вони не прокладають нові труби, а ремонтують старі. Також на відео чути, як співрозмовник Моріної, побачивши, що вона знімає, спочатку погрожує її засудити, потім – забрати і «втопити» її телефон, а тоді – і її саму, а потім чути ще чоловічі голоси, які у грубій формі вимагають, щоб вона йшла геть.

«Було таке відчуття нагнітання обстановки, і вони мене обступили, тобто один нависав прямо наді мною, сантиметрів за двадцять від мене, і кричав, один стояв за спиною, і ще один – по діагоналі», – розповіла Аннабелла Моріна у коментарі виданню ZMINA.

За словами активістки, вона відійшла далі по річці, викликала поліцію, і пізніше у райвідділі написала заяву про погрози убивством.

Если меня убьют, то по крайней мере, это произойдёт в прямом эфире. Только что это обещал сделать один мужчина, а двое стояли рядом. Я на Почайне за Блокбастером. Полицию вызвала.Пришла сюда, потому что Почайну уничтожают. Засыпают русло, чтобы проложить новую канализацию. Работы проводятся под видом аварийныхПроект не согласован ни с одним органом. Мы уже получили подтверждение от ДАБИ Киева, Департамента благоустрою, Департамента градостроительства, Департамента экологии. Знаем также, что проект не согласован с Держгеонадра и Держводагентством.Суть проекта – обеспечить потребности в канализации острова Рыбальский. Инвестор проекта Андрей Вавриш.Мы пытались решить проблему мирно, нашли техническое решение, которое оставит Почайну живой. Но они нарушили договорённости и подло в карантин продолжили работы.Моей жизни и здоровью угрожал экскаваторщик, который месяц назад наезжал на меня ковшом, а в этот раз обещал утопить телефон, меня саму и, мол, никто не узнает. Видео и звук угроз тут https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3473283366056075&id=100001233373070

Опубліковано Почайна Пʼятниця, 27 березня 2020 р.

У поліції наразі ситуацію не коментували.

Як зазначила Аннабелла Моріна, будівельники на відео ймовірно працюють на підприємстві «БРК Гідросервіс», що, як зазначається на його сайті, виконує роботи для ЖК «Рибальський». За словами активістки, робітники не ремонтують каналізацію, яка зараз там є, а прокладають поверх неї нові труби, значно більш потужні, і з цього приводу у «Громадського руху Почайна» триває  діалог із забудовником, аби прокладання нових труб не передбачало вирубки дерев, які ростуть над старими трубами, і нібито сторони досягли домовленостей, які зараз були порушені.

Центр прав людини ZMINA направив запити до «БРК Гідросервіс» та КМДА з проханням прокоментувати ситуацію та очікує на відповідь.

Рішення про створення зони відпочинку “Парк Почайна” ухвалила Київська міська рада 10 лютого 2017 року. У квітні 2018-го Київська міська адміністрація оголосила про початок будівництва парку на території близько 10,10 га, що розташована вздовж річки Почайна до затоки Вовковата між проспектом Степана Бандери та вулицею Електриків, за проектом архітекторів Валентина Уварова та Віталія Ткача. Переговори щодо затвердження проєктної документації парку Почайна, однак, завершились тільки восени 2019 року.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter