Індія закликає негайно звільнити своїх громадян, яких росіяни обманом змусили воювати проти України

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Індія просить РФ “достроково звільнити” індійців, які працювали допоміжним персоналом у російській армії.

Про це заявив речник міністерства закордонних справ Індії Рандхір Джайсвал.

Ілюстративне зображення. Фото: Getty Images

Індійців віком від 22 до 31 року найняли нібито “помічниками у військову установу в Росії”, а тоді відправили на поле бою під приводом “навчань”. Так десятки індійців приєдналися до російської армії.

Інше джерело в російському міністерстві оборони сказало виданню The Hindu, що фактична кількість завербованих за минулий рік становить близько 100 людей.

BBC пише, що деякі родини отримали від своїх синів відеозаписи, у яких ті розповіли, як їх обдурили російські агенти та відправили до зони бойових дій. Усі ошукані переважно були малозабезпеченими.

Росіяни обіцяли індійцям високі зарплати й паспорт РФ після кількох місяців служби в армії. Водночас чоловікам не повідомляли, що їм доведеться воювати в Україні. Переважно агенти вербують людей з Індії, ОАЕ, Непалу та Шрі-Ланки.

Хемал Ашвінбхай з індійського штату Ґуджарат загинув унаслідок ракетного обстрілу минулого тижня. Його батько розповів BBC, що той перебував за 20–22 км від кордону вглиб України.

Родини завербованих індійців звернулися до федерального уряду з проханням повернути їх додому.

Міністерство закордонних справ Індії визнає, що “деякі громадяни Індії залучилися для підтримки російської армії”. Кожен такий випадок індійська сторона обговорювала з російською владою, і кількох індійців уже вдалося звільнити.

МЗС закликає всіх громадян Індії виявляти обачність і “триматися подалі від цього конфлікту”.

Нагадаємо, що Росія також завербувала понад 200 громадян Непалу для участі в бойових діях в Україні. Щонайменше 14 з них загинули.

Непал вимагає від Росії грошової компенсації сімʼям загиблих під час бойових дій непальців. З 14 підтверджених загиблих громадян Непалу Росія заявила, що має 12 тіл. Більшість непальців хоче кремувати тіла своїх загиблих родичів з урахуванням релігійних ритуалів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter