Ідентифікували двох росіян, які розстріляли цивільного в Бучі

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Поліція встановила особи двох російських військовослужбовців, які розстріляли цивільного мешканця Бучі в березні 2022 року. Їм оголосили підозри за порушення законів та звичаїв війни.

Тексти підозр опублікували на сайті Офісу генерального прокурора.

Ліворуч: Євген Шаповал, праворуч: Деніс Монахов

Підозрювані – заступники командирів взводів та самохідних артилерійських гармат “Нона-С” Деніс Монахов та Євгєній Шаповалов.

За даними слідства, 19 березня 2022 року підозрювані перебували на території житлового комплексу “Континент”. У дворі будинків росіяни розмістили артилерійські гармати.

У підозрі зазначено, що Монахов стояв біля входу до одного з будинків та спостерігав за перехрестям поблизу ЖК. Близько 17:00 він помітив цивільного чоловіка з білою пов’язкою на руках. Правоохоронці наголосили, що місцевий мешканець був без зброї, будь-яких знарядь чи засобів, що могли становити небезпеку для росіян. Крім того, чоловік не компрометував та не провокував військових, підкреслили в поліції. 

Цивільний чоловік побачив Монахова та попросив дозволу пройти. Військовий відмовив та натомість без попередження відкрив по цивільному вогонь з автомата. У цей час, як зазначають правоохоронці, Шаповалов почув звуки стрільби та доєднався до розстрілу місцевого мешканця. Від отриманих поранень чоловік помер на місці.

Монахова та Шаповалова не вдалося затримати, тож підозри їм оголошено заочно. Відповідно до санкцій статті, їм загрожує від 10 до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі.

Це не перша справа, у якій фігурує Деніс Монахов. У вересні 2023 року йому оголосили підозру за вбивство охоронця супермаркету в Бучі. 

Нагадаємо, суд на Чернігівщині заочно оголосив вирок росіянину за пограбування в окупації. Засуджений Андрій Ложніков разом з іншими військовими спочатку забрав у місцевого мешканця причіп, а потім за його допомогою вивіз добрива з місцевої ферми на понад пів мільйона гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter