Ідентифікували бойовика, який після влаштованої 30 років тому бійні в Сербії став у країні популярним діджеєм

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Журналістам вдалось ідентифікувати сербського бойовика з однієї з найвідоміших фотографій Боснійської війни з міста Бієліна. За словами розслідувачів, мова йде про Срджана Голубовича, який після бійні в Бієліні став популярним діджеєм у Сербії. 

Про це йдеться в розслідуванні Rolling Stone. 

Фото: Фото: Ron Haviv / VII / Redux

Бієліна – друге за чисельністю місто в Республіці Сербській і п’яте в Боснії та Герцоговині.

За понад рік до бійні, влаштованої бойовиками сербського збройного загону “Тигри”, місто стало столицею так званої Сербської автономної області. У квітні 1992-го бойовики, у складі яких був Голубович, увійшли туди та всього за кілька днів убили десятки цивільних, а населення всіх відмінних від сербської національностей вигнали з будинків. 

Бойовики ходили від дверей до дверей, вишукуючи “зрадників”, інколи за раніше підготовленими списками, ґвалтували жінок, а мечеті, які були в місті, зруйнували. 

Не бійтеся, ми прийшли вас визволяти”, – пригадує слова одного з бойовиків, який стукав у її двері, 20-річна боснійка Дженіта Мулабдіч.

На одній з найвідоміших фотографій тих подій, зробленій фотографом Роном Хавіві, зафіксовано момент, коли бойовик замахується ногою, щоб ударити труп жінки, вбитої разом із сусідами, що лежали поруч. 

Загоном “Тигри”, членом якого був Голубович, керував кримінальний авторитет Желько Ражнатович на прізвисько Аркан, а бойовиками зазвичай були фанати футбольного клубу “Црвена Зірка” з Белграда. Автори розслідування зазначають, що саме “тигри” одними з перших відреагували на заклики Слободана Мілошевича поновити “Велику Сербію” силою.  

“Аркан” (у центрі) та його бойовики. Фото: Ron Haviv / VII / Redux

Досі жоден з бойовиків та їхній керманич не отримали покарання за цивільні вбивства. Ражнатовича вбили у 2000-му, і за життя він устиг отримати лише звинувачення, однак за події, які не стосуються бійні в Бієліні і Серед обвинувачень, які закидали Ражанатовичу, зґвалтування боснійки в автобусі за готелем "Санус" у місті Санський Мост та утримання впродовж п'яти днів приблизно 35-х несербських чоловіків у кімнаті, розмірами близько п'ятьох квадратних метрів, без їжі та води. Полонених постійно били, а двоє з них померли, зокрема від спраги та голоду.

Довгий час особу Голубовича не вдавалося встановити, хоча його ім’я й з’являлося в медіа, наприклад, коли чоловіка спіймали, підозрюючи в незаконному зберіганні зброї та наркотиків, але невдовзі відпустили. 

Наприкінці 90-х у Сербії почала розвиватись електронна музична сцена, яка, як зазначають журналісти, була пов’язана з антивоєнним рухом. Голубович, якого бойовики між собою називали Максом, узяв псевдонім Dj Max та почав виступати. 

Журналістам вдалось ідентифікувати Голубовича: 

  • за нашивками, які є в бойовика на фото та на фотографіях Голубовича з Бієліна; 
  • за лініями контуру волосся на фотографіях Голубовича та на фото з бойовиком; 
  • за білими сонцезахисними окулярами, які на трьох фото вдягнені однаково; 
  • за оснащенням, яке є на численних фото Голубовича, а також на світлині з бойовиком; 
  • за фото з Голубовичем у будівлі, що розташована неподалік місця, зафіксованому на фото.
Фото: Ron Haviv / VII / Redux
Фото: Ron Haviv / VII / Redux

Голубович відкидає звинувачення в участі в масових вбивствах у Бієліні.

Коли йому надіслали найвідомішу фотографію бійні в Бієліні та раніше неопубліковану, то він написав у месенджері: “Я не даю згоди на те, щоб моє ім’я чи моє фото згадувалися у вашій історії. Я проконсультувався зі своїм адвокатом, і, як я зрозумів, публікувати будь-яку неправдиву інформацію про когось заборонено”.

Досі точна кількість загиблих під час захоплення міста невідома. Деякі джерела називають цифру від кількох десятків до тисячі, однак точно зафіксовано вбивства 48 мирних жителів, з яких 45 були несербами. Більшість застрелили в груди, рот, скроню або потилицю, а деяких з близької відстані. 

Нагадаємо, що правоохоронцям та журналістам-розслідувачам уже вдалося встановити чимало російських військових, яких підозрюють у скоєнні воєнних злочинів, наприклад зґвалтувань.

Серед них: 

  • Ринат Хакімянов та Арслан Саліхов, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної жінки на Київщині; 
  • Булат Фассахов, якого підозрюють у зґвалтуванні на Київщині, що тривало декілька днів; 
  • Михайло Романов, якого підозрюють у зґвалтуванні жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок є одним з перших подібних, про який стало відомо в медіа.
Ринат Хакімянов, Арслан Саліхов, Булат Фассахов та Михайло Романов
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter