“І він відступить. І вона відмовить”: у Львові протестували проти сексуалізації в рекламі бренду “Пʼяна вишня”

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Активістки провели акцію біля одного із закладів “П’яної вишні” у Львові. Протестувальниці були із плакатами “Годі сексуалізувати жінок”, “Жіноче тіло – це не ваша реклама”, “Бойкотуй сексистів”. Також на одному із плакатів був зображений чоловік у стилі вивіски – голий і з вишнею.

Про це повідомила організація “Білкіс”, яка ініціювала акцію протесту.

Фото: Білкіс

Організаторки зазначають, що такою акцією вони хотіли змусити власника прибрати напис, який закликає до насильства: “І він не відступить. І вона не відмовить”. Також активістки вимагали, щоб заклад перестав сексуалізувати жінок.

“Ця реклама описує жінку як сексуальний об’єкт, включає натяки на жіночу сексуальність, які нічим не пов’язані з рекламованим продуктом та не мають прямих асоціацій зі споживанням рекламованого продукту. Це зображує гендерно зумовлене насильство чоловіка над жінкою, заохочуючи культуру зґвалтування”, – йдеться у повідомленні.

Фото: Білкіс

Показово, що відповідно до частини 1 ст. 8 Закону України “Про рекламу”, забороняється розміщувати твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб. 

Також активістки закликають інших бойкотувати мережу “П’яної вишні” та подавати скарги на брендинг. Учасниці організації вже звертались до закладу, аби там змінили вивіску.

На що у “П’яній вишні” відповіли, що “сексуалізація – доволі розмите поняття”. А дизайн вивіски сприймають як “елемент візуального мистецтва”. Водночас наголосили, що гасло закладу планують змінити.

“Насильство нікуди не зникає під час воєн. Воно стає ще більш видимим і нормалізованим. У своїй відповіді “П’яна вишня” акцентує на тому, що до російських звірств контекст гасла “І він не відступить. І вона не відмовить” був нібито грайливим елементом флірту. Нам незрозуміло, чому лишень після дій російських солдатів у лютому бренд вирішив помалу змінювати гасло”, – зазначають у “Білкіс”.

Нагадаємо, що результати минулорічного дослідження свідчать про те, що в Україні чоловіки та жінки однаково негативно ставляться до сексистської реклами. Крім того, подібна реклама відвертає увагу від продукту та ніяк не впливає на запам’ятовування бренду, який рекламується.

Читайте також: Плата за сексизм. Чи допоможе новий закон побороти дискримінацію в рекламі?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter