Human rights watch констатує погіршення з правами людини в Криму

Дата: 13 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Від моменту окупації Криму Російською Федерацією ситуація з правами людини на півострові погіршилася, йдеться у доповіді всесвітньої міжнародної правозахисної організації Human rights watch за 2017 рік.

“Від початку взяття під контроль Росією півострова ситуація з правами людини там дуже сильно погіршилася”, – заявила представник Human rights watch в Україні Тетяна Купер під час презентації доповіді в Києві в четвер.

Вона зазначила, що попри те, що представники Human rights watch не змогли відвідати Крим, але ситуацію з правами людини на півострові вони відстежують “дуже близько”.

“Ми висловлюємо величезну заклопотаність фактом переслідування кримських татар за їхній мирний протест проти окупації Криму”, – сказала Купер.

За її словами, у доповіді зазначено, що кримські татари зазнають із боку окупаційної влади утисків, кримінальних переслідувань за свої дії, коли виступають проти окупації та говорять про порушення територіальної цілісності України.

За словами Купер, у доповіді знайшли відображення конкретні факти утиску кримських татар на півострові.

Як відомо, Генасамблея ООН проголосувала за проект резолюції “Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)”, підготовлений Україною.

У тексті резолюції Росія визнається державою-окупантом, а Крим – тимчасово окупованою територією. В документі засуджується анексія Криму та репресії проти кримських татар.

У резолюції також наголошується необхідність звільнення незаконно утримуваних Росією громадян України та скасування рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Документ закликає Росію надати міжнародні правозахисні механізми, насамперед Місії ООН з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, безперешкодний доступ у Крим з метою забезпечення моніторингу ситуації з правами людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter