Художник Павленський емігрує з Росії

Дата: 16 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Російський художник Петро Павленський емігрував з Росії і разом з цивільною дружиною Оксаною Шалигіною та двома доньками проситиме політичного притулку у Франції.

Павленський покинув Росію, звинувативши владу у спробі “політичної ліквідації через операцію силових структур”, повідомляє hromadske.ua.

За словами художника, людина, що удавала близьку подругу, висунула звинувачення у сексуальному насильстві Павленському та його дружині за статтею, яка не потребує доказів для затримання. Вони відкидають будь-які звинувачення і називають це наклепом. 

Це звинувачення передбачає перебування за ґратами до 10 років, а значить, передачу двох дітей 9 і 6 років до дитячого будинку.

Саме загроза дітям, за словами Павленського та Шалигіної, і є причиною еміграції.

Як розповідає художник, про можливу справу їх попереджали. Серйозність ситуації пара усвідомила, коли їх затримали люди в масках, які назвалися представниками карного розшуку. Водночас, протримавши 8 годин у Слідчому комітеті, відпустили, попередивши, щоб Павленський та Шалигіна не залишали країну. Наступного дня 15 грудня 2016 року родина виїхала з Росії.

Адвокатка Павленського Ольга Дінзе пояснила, що слідчі не показали самої заяви, тож вони не можуть знати, у чому конкретно їх підозрюють.

Триває дослідча перевірка. Поки немає відповіді, чи відкрито провадження. Водночас адвокатка зазначила, що у відкритті таких справ в російській практиці часто відмовляють, бо їх використовують як маніпуляцію. 

За версією захисту, на Павленського було скоєно наклеп, а перебування художника не бажане в Росії, щоби запобігти іншим політичним акціям.

Акторка “Театру.Doc”  Анастасія Слоніна, яка висунула звинувачення художнику, коментарів не дає.

У свою чергу, продюсер “Театру.Doc” Всеволод Лісовський заявив, що акторові, ім’я якого не називається, здалося, що Павленський і його соратниця Оксана Шалигіна виявляють увагу до його дівчини Анастасії Слоніної, йдеться на Meduza.

Чоловік, за словами Лісовського, домовився з Павленським про зустріч, на якій художник і ще кілька людей побили його. Лісовський також розповів, що Павленський і Шалигіна намагалися зґвалтувати Слоніну.

Нагадаємо, Павленський відомий в Росії своїми антиурядовими перфоменсами. Зокрема, в ніч з 8 на 9 листопада 2015 року Павленський підійшов до будівлі ФСБ і облив вхідні двері з каністри, потім підпалив її. Після цього художника затримали співробітники ФСБ, незабаром Павленського заарештували. Художник назвав підпал дверей акцією “Загроза”.

Спочатку він був фігурантом справи про вандалізм за мотивами ідеологічної ненависті, проте пізніше його дії перекваліфікували за статтею “пошкодження об’єкта культурної спадщини”.

8 червня суд зобов’язав Павленського виплатити штраф у розмірі 500 тисяч рублів. Він також повинен відшкодувати збиток, заподіяний дверям, у розмірі 481 500 рублів. До вироку Павленський перебував у СІЗО. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter