Справи Майдану: епізод зі смертельною тиснявою біля метро Хрещатик фактично не розслідувано

Дата: 06 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У перші роки після Революції Гідності не було адекватного слідства щодо окремих епізодів загибелі людей. Наприклад, досі нікому не висунули підозру у справі про смертельну тисняву, яка сталася 18 лютого 2014 року, біля верхнього входу в метро Хрещатик.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська.

Фото: фейсбук Євгенії Закревської

“Це не просто штовханина, “Беркут” пішов униз по Інститутській, витісняючи всіх людей у бік Майдану, а коли вже дійшли до барикади, яка була на рівні метро “Хрещатик”, то там вони вдавили людей у цю барикаду, у вузький прохід, забиваючи їх туди кийками, навіть під’їхав потім водомет, який тиснув ще на цю барикаду, там задавили на смерть дві людини – Зураба Хурцію й Антоніну Дворянець. Багато людей, кого затисли в оцей прохід, впали, вони не могли вилізти, тому що наступні вже на них впали. Тобто міліціонери (там були і “беркути”, і ВВ-шники) зробили там таку людську пробку в цьому проході й зверху отак просто забивали людей кийками – хлопців, жінок, дівчат, літніх людей”, – зазначила адвокатка.

За словами Закревської, підрозділи силовиків, які створили тисняву, досі чітко не встановлено. Хоча потерпілі самостійно зібрали велику кількість доказів. 

Ми ще в 2019-му році проводили слідчі експерименти, там є досить якісні зображення і фото керівників ВВ-шників, й окремих беркутівців – експерти зробили реконструкцію, синхронізацію відео. Але все це підвисло. Жодної підозри немає, жодний обвинувальний висновок не направлено до суду. Офіційно досі Хурція і Дворянець не задавлені насмерть у тисняві, яку спричинили правоохоронці, а чомусь просто померли разом, бо серце раптом не витримало“, – говорить Закревська.

Адвокатка також додала, що прогресу у розслідуванні загибелі двох людей 18 лютого 2014 року не вдалося досягти ще й тому, що жоден зі слідчих чи прокурорів, які займалися цим епізодом, не перейшов до ДБР.

Нагадаємо, що, за даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter