Апеляційний суд заради обміну може звільнити з-під варти беркутівців з “чорної сотні” – Закревська

Дата: 26 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд на засіданні 26 грудня може звільнити з-під варти колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілі активістів Євромайдану, заради обміну з Росією.

Про це повідомила адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська, передає LB.ua.

Відомо, що 23 грудня Тристороння контактна група домовилася про взаємне звільнення утримуваних осіб до кінця року з Росією. Одразу після цього в медіа з’явилась інформація, що в списках на обмін можуть бути беркутівці, яких обвинувачують у розстрілі Майдану. Згодом адвокат колишніх силовиків повідомив, що його підзахисних вилучили зі списків. Однак, за словами Закревської, в Апеляційному суді на засіданні 26 грудня збираються звільнити їх з-під варти.

“Є два способи, щоб осіб, які щойно отримали вирок, юридично “очистити” для обміну. Обидва випадки я вважаю незаконними. Перший – зміна запобіжного заходу шляхом подання клопотання прокурора, але цього не сталося і вже не станеться, оскільки суди першої інстанції будуть засідати до Нового року. І другий – це клопотання про зміну запобіжного заходу від захисту, яке подається після рішення про продовження запобіжного заходу. Це питання розглядається в апеляції, і це стало можливим після рішення Конституційного Суду влітку цього року. Власне, ми бачимо реалізацію другого сценарію”, – розповіла Закревська. 

Адвокатка додала, що родичі загиблих на Майдані людей виступають категорично проти обміну колишніх беркутівців, а тому просять суд повідомити про ухвалене рішення. 

Так, брат убитого на Майдані Богдана Сольчаника Степан зазначив, що звільнення та подальший можливий обмін беркутівців неприпустимі:

“Беркутівці повинні відповісти за скоєні злочини. Є докази. Слідство ще триває. Але якщо їх відпустять, то просто обміняють з Росією. Це просто абсурд, тому що таким чином Росія втручається у внутрішній судовий процес в Україні”.

Нагадаємо, що, за даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter