“Хто вас виховав?”: у Словаччині “святий Мікулаш” накричав на ромських дітей та їхніх батьків

Дата: 09 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Святкування дня Святого Мікулаша (словацького Святого Миколая) у Попраді цього року супроводжувалося неприємним інцидентом. Рудольф Кубус, колишній член місцевої ради та актор-аматор, який грав Мікулаша, вигукував ксенофобні образи на адресу ромських дітей, з якими він зіткнувся.

Про це свідчить відео, опубліковане після заходу.

Фото: Mukachevo.net

Цього дня люди в костюмах святого Миколая, ангела та диявола ходять по домівках людей та роздають дітям бажаний подарунок (цукерки та іграшки) чи “диявольську нагороду” в обмін на читання віршів чи співи пісень. Іноді такі роздавання є публічними зборами, як це було цього року в Попраді.

“Я тобі нічого не дам. Я, як Мікулаш, це вам гарантую. Або ви будете поводитися як звичайні діти. Хто вас виховав?” – можна почути на відео.

Зрештою, актор некоректно звернувся до батьків: “Де батьки, чому ваші діти це роблять? Покажіться, цигани, де ви? Але вже! Як ваші діти можуть таке робити?” 

Відео викликало критику з боку частини громадськості.

Над справою нині працюють правоохоронці. Регіональне управління поліції в Попраді на підставі надісланої скарги перевірить відповідне повідомлення.

Словацький національний центр прав людини також різко засудив зустріч дітей з Мікулашем у Матейовце. За словами виконавчої директорки центру Сільвії Порубанової, діти-учасники почули докори, крики та погрози замість гідних та підбадьорливих слів від символічної святкової фігури.

“На них накричали не тільки за те, як вони поводилися під час заходу, а й за те, які їхні батьки. Особливо якщо вони “цигани”. Кожна дитина заслуговує на повагу до її людської гідності, особливо на такому святковому та позитивному заході”, – зазначила правозахисниця.

Водночас сам Рудольф Кубус стверджує, що ромські діти намагалися вкрасти в нього цукерку. Однак нічого подібного не зафіксовано в аудіовізуальному записі, який зараз поширюється в мережі. Кубус також наголосив, що після погроз натовп дітей заспокоївся і він покликав їх на сцену. 

Примітно, що, коли Кубус був депутатом, у 2018 році, він був єдиним, хто голосував проти виділення 150 тисяч євро з міського бюджету на контейнерне житло для приблизно сотні ромів, які втратили житло через пожежу.

Нагадаємо, що 2021 року Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рекомендацію, в якій уперше закликав 47 країн-членів внести історію ромів та/або мандрівників до шкільних програм та навчальних матеріалів. Це сприятиме покращенню розуміння того, що роми є невіддільною частиною як національної спільноти, так і європейського суспільства загалом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter