Хорватія визнала феміцид окремим кримінальним злочином

Дата: 24 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Хорватії парламент ухвалив зміни до кримінального кодексу, які дозволяють вважати вбивство жінок через їхню стать (феміциді Феміцид – злочин, скоєний на ґрунті ненависті щодо жіночої статі; навмисне вбивство жінок чи дівчат просто заради цього.) окремим кримінальним злочином.

Про це пише видання Barrons.

Ілюстраційне фото з відкритих джерел

Хорватія стала третьою країною в Європейському Союзі, після Кіпру й Мальти, яка визнала феміцид окремим кримінальним злочином. Це відбулося на тлі смерті 20-річної студентки юридичного факультету Міхаели Берак, яку торік застрелив поліціянт, з яким вона недовго зустрічалася.

У парламенті також схвалили спірний законопроєкт, який, за словами журналістів та опозиції, заборонить повідомляти подробиці кримінальних розслідувань.

За словами видання, кожному, кого визнають винним у насильстві щодо жінок, загрожує від 10 до 40 років увʼязнення. Це найсуворіше покарання, передбачене хорватським законодавством.

Ці зміни захистять права, безпеку й гідність жінок і чітко покажуть, що насильство проти жінок є неприйнятним“, – заявив прем’єр-міністр Андрей Пленкович.

Як повідомляють хорватські неурядові організації, країна посідає третє місце за кількістю вбивств жінок на душу населення в ЄС. Торік 2300 жінок у Європі загинули від рук свого партнера або члена сімʼї. У Хорватії сталося 12 таких убивств.

Нагадаємо, у червні 2023 року Палата представників Бельгії підтримала законопроєкт про запобігання феміциду, на думку посадовців, таке рішення допоможе знизити рівень насильства щодо жінок у країні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter