Хлопчик з обкладинки альбому Nirvana подав до суду на гурт за розповсюдження дитячого порно

Дата: 25 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Американець Спенсер Елден, фотографія якого в дитинстві потрапила на обкладинку альбому гурту Nirvana, вимагає від людей, які працювали над дизайном платівки, компенсації за розповсюдження дитячого порно. 

Про це повідомляє Pitchfork.

30-річний Спенсер Елден тримає в руках альбом гурту Nirvana, на обкладинку якого помістили його фото. Фото: John Chapple

Другий студійний альбом гурту Nirvana під назвою “Nevermind” вийшов у вересні 1991 року. Обкладинка альбому, на якій маленький хлопчик пливе в басейні за доларом, причепленим до риболовного гачка, стала широко впізнаваною у світі. Зазвичай її сприймають як вияв критики капіталізму, однак з цим трактуванням не згодні адвокати 30-річного Спенсера Елдена – героя фото. Захисник чоловіка вважає, що паперова купюра в кадрі змушує дитину виглядати “як секс-працівника”.

Батько Елдена був знайомий з фотографом Кірком Веддлі, який робив знімання для обкладинки. Чоловік погодився продати фото за 200 доларів, однак не підписував згоди на подальше використання. 

Як наголошує у своєму позові до федерального суду Лос-Анджелеса Елден, його законні опікуни ніколи не дозволяли використовувати “комерційну дитячу порнографію з його зображенням”. Свою появу на обкладинці він називає “примусом до комерційних сексуальних дій”, а сам випуск альбому, за його словами, завдав йому непоправного збитку.  

У 2007 році Елден в інтерв’ю журналістам говорив, що йому моторошно усвідомлювати, що багато людей бачили його голим, а тому він почувався “найбільшою порнозіркою у світі”. У 2016-му він висловлював своє невдоволення тим, що світлина досі залишається на обкладинці. Попри це кілька разів Елден відтворював сцену з фото, а на грудях набив татуювання з написом “Nevermind”.

Фото: altpress.com

“Незворотна шкода (від використання фото. – Ред.), яку він дістав, охоплює, окрім іншого, крайній і постійний емоційний стрес із фізичними виявами, втручання в його нормальний розвиток і успішність, втрату здатності заробляти протягом усього життя, втрату минулих і майбутніх зарплат”, – наголошують захисники чоловіка в позові.

Елден вимагає по 150 тисяч доларів компенсації від учасників гурту Дейва ГролаКріста Новоселича, вдови фронтмена Курта Кобейна Кортні Лав, керівників майном Кобейна, фотографа Кірка Веддлі, художнього керівника Роберта Фішера та кількох звукозаписних компаній.

Чоловік сподівається також домогтися судової заборони на розповсюдження обкладинки. 

Фотографія обкладинки: ThatEricAlper

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter