Херсонця з друзями майже 50 днів тримали в полоні росіяни за малювання фарбою на парканах “Херсон – це Україна”

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Під час окупації Херсона тамтешній мешканець Андрій Андрющенко з псевдо Художник щоранку виходив з друзями на вулиці й писав фарбою на парканах та будівлях: “Херсон – це Україна”, “ЗСУ поруч”. Андрія і його товаришів заарештували російські військові та 47 днів протримали в полоні.

Про це Андрющенко розповів Суспільному.

Учасник руху опору Херсона Андрій Андрющенко (Художник). Фото: Суспільне Херсон

З перших днів окупації Херсона Андрій доєднався до Муніципальної варти.

Добровольці протидіяли мародерству, організовували мітинги спротиву російській окупації й запобігали провокаціям під час їхнього проведення. Так тривало доти, доки російські військові не почали застосовувати силові методи проти мітингарів. 

“Ми робили це (малювали. – Ред.) на світанку. За пів години до закінчення комендантської години. Виходили та малювали. Сенс був не в тому, щоб було гарно. Сенс був саме в тезах, які побачать херсонці. Все це – за останніми медійними новинами. Вдарили по мосту – бац і напис. Окупантів це дуже бісило і злило, але то була наша мета”, – згадує Андрющенко.

Хлопець та його друзі змушені були піти в підпілля: зранку – нанесення патріотичних написів, а вдень – робота в барі, що існував підпільно.

“Туди ніколи не заїжджали росіяни. Вони не знали про його існування, я так розумію. Але хтось нас здав за нашу проукраїнську позицію. Нас заарештували. Потім, під час допитів, вони змогли відновити з мого телефона видалені раніше фотографії з тими написами, що я робив. Вони буди дуже задоволені, що натрапили на людину, яка була для них такою добрячою колодою в оці. І відтоді не залишали ніяких мені надій, що я буду звільнений. Мені приписували таке правопорушення за їхнім законодавством, як заклик до екстремізму. В них за це дають від 15 років до довічного позбавлення волі”, – розповів активіст.

Андрія заарештували 4 серпня, він пробув 47 діб разом з десятьма товаришами в ізоляторі тимчасового тримання в Херсоні. 

“Там їх було багато. Я декілька раз змінював камеру. У цьому була така гарна новина. Я кожного разу я міг спілкуватися з нашими хлопцями. Зміг когось і побачити. Там були наші знайомі. Там були хлопці, які входили до складу Муніципальної варти. Були справжні герої, які намагалися активно протидіяти новому режиму. Там були хлопці, які були виконавцями або учасниками підривів. Багатьох з них досі ще не звільнили. Ми не знаємо, де вони перебувають. Там усі підряд у камерах були. Камера була розрахована на трьох чоловіків, то проживало одночасно 9–10 людей”, – продовжив Андрій.

Свій позивний Художник Андрій отримав після звільнення Херсона. Ним пишається: це означає серед військових, що він майстерно володіє справою. Його графіті, яке він називає “окупаційним мистецтвом”, залишилися ще на парканах, адміністративних будівлях, житлових будинках. 

“Підтримували херсонців такими меседжами: “Херсон – це Україна!”, “ЗСУ поруч”, “Слава ЗСУ”. До орків було інше – ненормативна лексика щодо Путіна, “Смерть окупантам”, “Хороший орк – мертвий орк”. Такі написи були. Ще була акція ми розмалювали в одному районі баки для сміття. Понаписували: орки. Ось такі були – “Х*р вам, а не референдум”, “Фіг вам, а не міст”. Все це супроводжувалося останніми медійними новинами. Вдарили по мосту – бац і напис. Це їх дуже бісило і злило. Але то така наша була мета”, – поділився Андрій.

Нагадаємо, що раніше ZMINA розповідала про херсонську тікток-блогерку та виховательку дитячого садка Олену Наумову, яка провела 11 днів на підвалі і попри це займалась активізмом в окупованому Херсоні.

Також розповідали про Любов Паньків, херсонську вчительку, яка з родиною під обстрілами продовжує збирати кошти та розвозити гуманітарну допомогу своїм підопічним.

Херсонський стендапер і комік Нахмет Ісмаілов розповів ZMINA про п’ять годин “на підвалі”, волонтерство в окупації та викрадення проукраїнських активістів у Херсоні, а краєзнавець Вадим Яровий – про явний і тихий спротив херсонців під час окупації міста, а також про погрози й залякування активних херсонців з боку росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter