Харків’янин отримав п’ять років в’язниці умовно за вербування жінок для порно

Дата: 16 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Київський районний суд Харкова визнав винним у торгівлі людьми місцевого жителя та призначив йому п’ять років позбавлення волі без конфіскації майна, звільнивши від покарання з випробуванням строком на три роки. 

Вирок опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Станція метро “Студентська” в Харкові, де чоловіка затримали в грудні 2018  року. Фото: Wikimapia

Безробітний та раніше несудимий чоловік, який має інвалідність третьої групи, доєднався до мережі вербувальників у вересні 2018-го. Ті підшукували дівчат 24–25 років, яких відправляли до Іспанії для знімання в порно. З потерпілими зазвичай домовлялися про деталі, купляли їм квитки, зустрічалися біля метро “Студентська” та відправляли за кордон.

Зловмисника затримали під час однієї з таких зустрічей у переході метрополітену. Одній з дівчат він дав 400 гривень на квиток до “Борисполя”, 20 євро та квитки на літак. Загалом у справі йдеться про десятьох жертв, однак не кожну з них встигли переправити до ЄС. Усіх потерпілих, як запевняли в поліції, повернули додому.

Чоловік свою провину визнав та в суді підтвердив, що усвідомлював те, що жертви вербування перебували в уразливому становищі, адже не мали роботи та грошей. 

Вивчивши матеріали справи, судді вирішили, що чоловіка слід звільнити від покарання через щире каяття, повне відшкодування збитку потерпілим, а також через інвалідність. Постраждалі жінки, як ідеться в матеріалах справи, після виплат не мають до вербувальника жодних претензій. 

Затриманий у грудні 2018-го правоохоронцями вербувальник жінок. Фото: Нацполіція
 

Щодо інших вербувальників мережі, то матеріали їхніх справ виділили в окреме провадження. У грудні 2018-го правоохоронці повідомляли, що одного зі зловмисників оголосили в міжнародний розшук. 

Нагадаємо, що лише з початку року в Україні виявили понад сім сотень злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, а, за підрахунками Міжнародної організації з міграції, за три роки кількість українців, які постраждали від сучасного рабства, сягнула майже 50 тисяч. 

Правозахисники неодноразово наголошували, що українські суди не карають винних у торгівлі людьми ефективно. Зловмисники зазвичай навіть не отримують тюремного строку за свої злочини.

Жертвами сучасного рабства в Україні часто стають жінки, яких відправляють за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, яких змушують працювати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter