Харківські ЗМІ найбільш толерантно пишуть про переселенців

Дата: 19 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Найкраще ставлення до переселенців – на Херсонщині та у Львові. Загалом українські ЗМІ приділяють мало уваги проблемам переселенців, ретранслюють стереотипи та вживають некоректний термін “біженці”.

Про це свідчать дані дослідження, яке протягом 5 місяців проводила громадська ініціатива КримSOS. Метою було дослідження стосунків між місцевими громадами і переселенцями в найбільших містах України.

З’ясувалося, що найбільш позитивно питання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) висвітлюють харківські медіа — 84 % із загальної кількості ЗМІ в регіоні. У київських ЗМІ спостерігається негативне ставлення — 11%.

За час конфлікту ставлення до ВПО погіршилось, особливо щодо ромів, які найбільш масово проживають у Харківській області. Натомість до кримських татар ставляться переважно позитивно, найбільше толерантне ставлення – у Херсонській області та Львові, де їх найбільше. 

З початком бойових дій на Сході переселенців сприймали позитивно, але пізніше, в липні-серпні 2014 року, вони почали стикатися з дискримінацією при пошуку роботи та житла, потерпати від численних стереотипів щодо них. Наприклад, 80% опитаних рієлторів виявилися упередженими у питаннях оренди житла переселенцями.

Таміла Ташева, співзасновниця та координатор громадської ініціативи КримSOS, зазначає: “Я пам’ятаю, яким позитивним було ставлення громадськості до переселенців з початком конфлікту в Криму та на Сході України. Але з часом ситуація погіршилася, і сьогодні ми часто маємо справу з негативним висвітленням питань переселенців в ЗМІ, що лише загострює ситуацію в суспільстві“.

Моніторинг свідчить, що регіональні ЗМІ приділяють більше уваги проблемам переселенців, ніж центральні. Цілеспрямованої дискримінації не виявлено, але зустрічаються матеріали, які за певних обставин можуть негативно вплинути на суспільство. Часто оприлюднюється неперевірена інформація, що містить стереотипи – наприклад, щодо зменшення кількості робочих місць та зростання цін на оренду житла через переселенців. Також ЗМІ мало розповідають про історії успіху переселенців, їх участь у волонтерській діяльності та часто використовують щодо них некоректний термін “біженці”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter