Хакери з РФ збирають інформацію про гуманітарні вантажі в Україні за допомогою камер спостереження в кав’ярнях

Дата: 13 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Російські хакери змогли отримати доступ до приватних камер відеоспостереження в українських кав’ярнях, щоб зібрати розвідувальну інформацію про конвої з гуманітарною допомогою, які проїжджають повз них. 

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Anadolu Agency/Getty Images

Відповідну інформацію оприлюднив директор відділу кібербезпеки Агентства національної безпеки США Роб Джойс у Центрі міжнародних і стратегічних досліджень у Вашингтоні. Він зазначив, що підтримувані урядом РФ хакери продовжують атакувати українські інформаційні системи в рамках свого вторгнення в Україну.

“Продовжуються атаки на українські інтереси, чи то фінансові, державні, особисті, окремі бізнесові, просто в спробах завдати шкоди”, наголосив Джойс

За його даними, одним із фокусів є камери, які використовуються місцевою владою та приватними підприємствами для спостереження за оточенням.

“Ми спостерігаємо, як російські хакери входять у відкриті вебкамери, щоб спостерігати за колонами та потягами, які доставляють допомогу. Вони також зламують ці вебкамери… І замість того, щоб використовувати міську площу (камери), які доступні в інтернеті, вони дивляться на камеру відеоспостереження кав’ярні та бачать дорогу, яку їм потрібно бачити”, – сказав посадовець.

Він додав, що росіяни також зосереджують свої хакерські дії на американських виробниках оборонної продукції та логістичних транспортних компаніях, щоб дізнатися більше про ланцюг постачання зброї до України.

Нагадаємо, наприкінці січня 2023 року українські кіберфахівці нейтралізували російську хакерську атаку на електронні системи житлової інфраструктури. Через Wi-Fi мережу багатоквартирних будинків хакери хотіли дистанційно підʼєднатися до системи відеоспостереження за територією житлових комплексів, прилеглими автомобільними дорогами тощо. Так вони планували отримати прихований канал для збору інформації про ситуацію в місті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter