Російські хакери намагались проникнути у комп’ютерні мережі багатоквартирних будинків

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кіберфахівці нейтралізували російську хакерську атаку на електронні системи житлової інфраструктури. Через Wi-Fi мережу багатоквартирних будинків хакери хотіли дистанційно підʼєднатися до системи відеоспостереження за територією житлових комплексів, прилеглими автомобільними дорогами тощо. Так вони планували отримати прихований канал для збору інформації про ситуацію в місті.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фото: Depositphotos

Також російських хакерів цікавили відомості щодо адрес проживання українських правоохоронців та можливого переміщення військової техніки.

Однак співробітники СБУ спрацювали на випередження і своєчасно викрили спробу окупантів проводити розвідувально-підривну діяльність у прикордонному регіоні.

За оперативними даними, до кібератаки причетне підконтрольне спецслужбам РФ хакерське угруповання з Росії, яке спеціалізується на зламах електронних систем інфраструктурних об’єктів.

На підставі зібраних фактів щодо цього випадку у прикордонному регіоні вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж).

Тривають комплексні дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Правоохоронці попередили, що такі атаки окупантів можуть траплятися і в майбутньому, тому закликали громадян бути уважними, більше уваги приділяти захищеності своїх комп’ютерних мереж, використовувати для цього складні паролі та періодично їх змінювати.

Нагадаємо, що російське повномасштабне вторгнення торкнулося не лише українських міст та селищ, а й кіберпростору. Ворожі хакери спрямовують зусилля на те, щоб порушити нормальну діяльність об’єктів критичної інфраструктури України, зокрема в енергетичному та фінансовому секторах, а також у сфері надання державних послуг. Зокрема, у грудні 2022 року вони здійснили 22 028 194 кібератак на державний сектор.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter