Грузія продовжила програму допомоги українським біженцям для оренди житла

Дата: 26 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Уряд Грузії затвердив спеціальний соціальний пакет допомоги українцям у лютому 2022 року, коли розпочалося повномасштабне вторгнення РФ до України. Зараз програму продовжили ще на шість місяців. 

Про це заявив міністр охорони здоров’я Грузії Зураб Азарашвілі.
 
Фото: Георгій Ломсадзе

“Ми маємо спеціальні пункти на кордонах, куди можна звернутися по допомогу. Ми допомагаємо сім’ям зі щомісячною орендною платою, а також надаємо соціальну допомогу. Вони отримують таку саме допомогу, як грузинські біженці з Абхазії та Цхінвалі. Ми продовжили цю програму на шість місяців”, – розповів міністр.

За його словами, на сьогодні в Грузії допомогу для оплати оренди квартир отримують 500 сімей з України. Їм нараховують по 300 ларі на сім’ю (близько 4 тисяч гривень). Крім того, понад тисячу українців отримують щомісячну соціальну допомогу в розмірі 45 ларі (600 гривень) на особу.

Азарашвілі також зазначив, що, починаючи з липня 2022 року, уряд Грузії профінансував соціальну допомогу біженцям з України та оренду квартир на близько 1,8 мільйона ларі (24 мільйони гривень). 

Відомо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну тисячі українців були вимушені виїхати до Грузії.

Із 31 липня 2022 року в грузинській столиці Тбілісі припинили програму забезпечення біженців з України житлом. Однак з 15 липня українським біженцям надається щомісячна грошова допомога. Вона визначена в розмірі 300 ларі (близько $100) на сім’ю і 45 ларі ($16) на людину додатково.

Також до Грузії масово виїжджали й росіяни, які тікали від оголошеної в РФ мобілізації. У країні не відкидають перегляду безвізового режиму з Російською Федерацією. Водночас президентка Грузії Саломе Зурабішвілі зазначила, що наплив росіян є викликом, але не загрозою.

Нагадаємо, що в серпні МЗС України заявило про рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії та вимагає від Російської Федерації деокупувати частини територій країни.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що Росія продовжує свою загарбницьку політику проти Грузії та утримує під окупацією Абхазію та Цхінвальський регіон, Південну Осетію, грубо порушуючи права людини на цих грузинських територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter