Грузія не впустила колишніх ув’язнених із Херсона, яких росіяни викрали та видворили за межі РФ

Дата: 19 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Грузинські прикордонники не пустили до країни п’ятьох колишніх ув’язнених із Херсонської області, яких російські силовики під час торішньої втечі з регіону вкрали та після закінчення строку покарання видворили з РФ. 

Про це з посиланням на голову організації Unmode, що допомагає херсонським в’язням, Айдана Федосік повідомляє “Медіазона”. 

Ілюстраційне зображення пропускного пункту Верхній Ларс. Фото: newsarmenia.am

За словами активістки, таке відбулось вперше. 

Усього не пустили шістьох чоловіків, ще один — українець, який в’їхав до Росії та потрапив до фільтраційного табору, а тепер звільнився і намагається залишити країну. Чоловіки вже дві доби перебувають у буферній зоні на пункті пропуску Верхній Ларс. 

“Вони категорично відмовляються повертатися до Росії. Звернення до уповноваженого з прав людини в Грузії та до українських дипломатів поки що результату не принесли”, – переказують слова Федосік журналісти. 

Голова організації Unmode уточнила, що серед тих, кого не пропускають, є пацієнти, що приймають терапію, яка закінчується. 

Викрадених з окупованих територій в’язнів у Росії після закінчення термінів нерідко відправляють до судів, де визнають порушниками міграційного законодавства РФ та оселяються в центри для тимчасового утримання іноземців. Там українці можуть перебувати місяцями та домагатись конвоювання до кордону, наприклад, з Грузією. 

Нагадаємо, що тих українських в’язнів, які опинились у Росії, катують, а винятків російські тюремники не роблять навіть щодо тяжкохворих.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter