Громадянам пояснили, як врятуватися від “брудної бомби”

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

“Брудна бомба”, про яку останнім часом стали говорити в Росії, є сумішшю вибухівки й радіоактивних речовин. Вона не може створити ядерний вибух, але може поширити радіоактивне забруднення на певні території, тому в разі її застосування українцям треба перебувати в укритті.

Про це інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у своїй детальній інструкції. 

Фото: ЕРА

У відомстві пояснюють, що не варто плутати “брудну бомбу” з ядерною зброєю і вибухом на АЕС. “Брудні бомби” ще називають “зброєю терористів”, бо вони насамперед інструмент залякування.

Центр стратегічних комунікацій вважає малоймовірним застосування “брудної бомби” проти українців. Утім, водночас у відомстві наголошують, що росіяни – терористи, тому до загрози ядерних провокацій треба ставитися серйозно.

Наголошується, що “брудна бомба” не може створити ядерний вибух, але може поширити радіоактивне забруднення в порівняно невеликих кількостях і на обмежені відстані. Її головною небезпекою є сам вибух, від якого можуть загинути чи постраждати люди.

У разі застосування “брудної бомби” українцям необхідно пройти в укриття, залишатися там і слухати подальші вказівки від органів влади, ДСНС чи поліції.

Важливо також дотримуватися тих же рекомендацій, які давала влада на випадок ядерного вибуху.

Нагадаємо, 23 жовтня міністр оборони Росії Сергій Шойгу в телефонній розмові з міністром оборони Франції Себастьяном Лекорню заявив, що Україна нібито готує провокації із застосуванням “брудної бомби”.

Раніше російське пропагандистське видання “РИА Новости” з посиланням на свої джерела повідомляло, що нібито українська влада готує “на території своєї країни провокацію, пов’язану з підривом т. зв. брудної бомби або малопотужного ядерного боєприпасу”, щоб потім нібито звинуватити Росію у використанні зброї масового ураження і налаштувати весь світ проти Москви.

Пропагандисти навіть вигадали цілу історію про те, що нібито “під керівництвом західних кураторів Київ уже розпочав практичну реалізацію цього плану”.

Після цього Шойгу і глава генштабу Росії Валерій Герасімов активізували телефонні розмови із західними колегами про нібито заплановану “провокацію України”.

У відповідь на фейки росіян Україна запросила експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) негайно відвідати мирні об’єкти в Україні, які російське військово-політичне керівництво останнім часом дедалі частіше називає місцями нібито розроблення “брудної бомби”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter