Громадянам Австралії даватимуть гроші, щоб вони могли піти від домашніх кривдників

Дата: 22 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

В Австралії жінкам та чоловікам пропонуватимуть одноразові виплати, щоб ті могли закінчити стосунки з кривдником. 

Про це повідомляє CNN.

Фото: upworthy.com

З 19 жовтня потерпілі мають право подати заяву на отримання 5 тисяч австралійських доларів, що дорівнює 3,7 тисячі американських. Гроші можна буде отримати готівкою, але влада перебачила можливість прямих платежів за різні послуги, наприклад школу. Очікується, що жінки становитимуть основну частину претендентів на отримання виплат. 

Ідею австралійської влади підтримала частина правозахисників, однак інша звернула увагу на те, що такі заходи не усувають головних причин домашнього насильства.

“Чому жінка має переживати цю травму і змінювати місце проживання, якщо насправді не вона була джерелом насильства?” – запитує виконавча директорка організації Victorian Women’s Trust Мері Крукс.

Розрахунки експертів свідчать, що жертвам насильства з боку партнера потрібно мінімум 14 тисяч доларів, щоб найняти юриста та оплатити переїзд до нового будинку з базовими зручностями.

Домашнє насильство в Австралії є серйозною проблемою. Згідно з даними інституту охорони здоров’я і соціального захисту країни, кожні дев’ять днів від рук партнера гине щонайменше одна австралійка. Окрім цього, дві третини жінок, які стикалися з домашнім насильством, розповіли, що на карантині ситуація лише погіршилася, а обмеження і зростання цін на оренду житла завадили багатьом з них розірвати стосунки.

Опитування національної дослідницької організації Австралії у 2018 році показало, що кожен п’ятий австралієць вважає, що приклади домашнього насильства є “нормальною реакцією на щоденний стрес та розчарування”.

Нагадаємо, що минулого року за домашнє насильство в Україні засудили 921 людину, а кількість таких повідомлень зросла на 66%. Через неефективне реагування на домашнє насильство уряд змушений платити тисячі євро компенсації за доведені порушення в ЄСПЛ.

Фотографія обкладинки: Unsplash

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter