Громадян України, які їдуть на територію Росії забрати дітей, затримують і допитують — Омбудсман

Дата: 30 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Українських громадян, які за допомогою волонтерів їдуть на територію РФ, щоби забрати своїх дітей, затримують і допитують.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю LB.ua.

Дмитро Лубінець

Наприклад, в одному з російських аеропортів затримали двох жінок, які їхали за своїми дітьми, сказав він. Їх відправила громадська організація, а про те, що жінок затримали, Офіс уповноваженого дізнався зі свого каналу комунікації у РФ, уточнив Лубінець.

Одна з бабусь просто померла після 13-годинного допиту ФСБ Росії, її теж відправила громадська організація, сказав він.

“Тому ми закликаємо не відправляти навмання родичів за своїми дітьми на територію Росії”, — наголосив Омбудсман.

Депортація та примусове переміщення дітей з тимчасово окупованих територій України – це сукупність заходів і правопорушень, які оточують депортацію. І причетні до цього не лише президент Росії Володимир Путін і уповноважена зі справ дитини Марія Львова-Бєлова, на арешт яких видав ордер Міжнародний кримінальний суд, а й інші представники уряду, як федерального, так і окремих регіонів.

Нагадаємо, що станом на середину червня 2023 року із Росії до України вдалося повернути 373 дитини, однак єдиного механізму повернення українських дітей не існує. Такі дані навела Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼя Герасимчук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter