Громадськість закликає команду президента не блокувати очищення суддівських лав

Дата: 21 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Громадські організації закликають команду президента не блокувати очищення суддів, зволікаючи із розглядом питання про обрання суддів-п’ятирічок у Верховній Раді України.

Про це йдеться у заяві, ініційованій громадським рухом ЧЕСНО та підтриманій двадцятьма громадськими організаціями і рухами.

Автори заяви наголошують, що парламент України має останній шанс цього тижня оновити суддівський корпус на 10 %, відхиливши обрання безстроково 778 суддів. Однак розгляд питання про обрання суддів-п’ятирічок у ВР блокується фракцією партії “Блок Петра Порошенка”.

“Ми вітаємо зусилля президентської команди із підготовки довгоочікуваної судової реформи та публічні обіцянки президента України Петра Порошенка не допустити до здійснення правосуддя недоброчесних суддів. Водночас, уже 2 роки поспіль не розглядається питання про безстрокове обрання понад 700 суддів, переважна більшість яких призначалась на посади Віктором Януковичем. Після закінчення 5-річного терміну вони втратили повноваження розглядати судові справи, однак досі зберігають статус судді та отримують заробітну плату. Рішення щодо їх обрання відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” має прийняти Верховна Рада України”, – зазначено в заяві.

На думку організацій, суспільство не має довіри до суддів, яких було призначено Януковичем. Це судді, які отримали мантії у непрозорий спосіб, не проходили чесних конкурсів та символізують стару корумповану судову систему, що потребує очищення.

Рух ЧЕСНО нагадує, що неодноразово публічно закликав народних депутатів України якнайшвидше звільнити 700 суддів Януковича, цим самим давши шанс доброчесним кандидатам, що пройдуть відкриті конкурси, посісти їхні крісла. Громадськість добилась включення даного питання у порядок денний Верховної Ради минулого пленарного тижня, однак парламент не розглянув постанови про призначення пожиттєво суддів-п’ятирічок, сконцентрувавши увагу на звільненні суддів, які добровільно подали у відставку.

Розгляд питання в парламенті блокується Комітетом з питань правової політики та правосуддя, який очолює представник президентської фракції.

В той же час, свою підтримку та готовність звільнити суддів Януковича публічно висловили парламентські фракції “Народний Фронт”, “Об’єднання Самопоміч” та Радикальної партії Олега Ляшка.

З огляду на це, громадськість закликає президента України та народних депутатів, що представляють фракцію партії “Блок Петра Порошенка”, не саботувати очищення судів напередодні запуску судової реформи та рішуче оновити суддівський корпус.

Заяву підписали:

Громадський рух ЧЕСНО

Громадський Люстраційний комітет

Transparency International Ukraine

Інститут Євро-Атлантичного співробітництва

Український центр європейської політики

Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва

Центр політичних студій та аналітики “Ейдос”

Михайло Жернаков, експерт з питань судівництва

Микола Хавронюк, Центр політико-правових реформ

Громадська організація “Центр UA”

Громадська організація “Центр демократії та верховенства права”

Центр інформації про права людини

Громадська організація “Європейський Рух України”

Громадська організація “Центр локального самоврядування”

Громадська організація “Кримська діаспора”

КОО “Асоціація Політичних Наук”

Фундація “Відкрите суспільство”

ГОІ “Родина”

Громадська організація “Культурна асамблея”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter