Громадськість звинуватила ЗМІ в дискримінації через новини про дитину з аутизмом

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Громадськість звинуватила ЗМІ у вибірковій дискримінації людей з аутизмом через публікації новин про трагічний випадок у Росії, де 13-річний підліток, який має розлад аутичного спектра, викинув з вікна новонароджену дитину. 

Увагу на ситуацію звернула соціальна підприємниця та мати дитини з аутизмом Анна Бугаєва.

Приклад заголовку новини про трагічний випадок у стрічці одного з українських медіа

Новини про трагічний випадок у Росії з’явились у стрічках українських медіа 11 липня. Згідно з повідомленнями, 13-річний хлопчик викинув з вікна новонароджену сестру, коли батьків не було вдома.

Обурення спричинила, зокрема, публікація ТСН під заголовком “У Москві хлопчик з аутизмом викинув із сьомого поверху немовля – ЗМІ”

“Я дуже зла, засмучена і втомлена. Батьки дітей з аутизмом кожен свій адовий день соціалізують своїх дітей, і це важка виснажлива робота, повірте. А якщо хтось думає, що в нього не може бути дитини з аутизмом, то в мене погані новини: в 1995 аутизм був у кожної 500-ї дитини, у 2001-му – у кожної 250-ї,  у 2007-му – у кожної 150-ї, у 2009-му – у кожної 110-ї, і у 2020-му – у кожної 54-ї дитини, тож, якщо в журналістів, які працювали над цією новиною, нема дітей з аутизмом, в мене і для них погані новини!” – обурюється Бугаєва.

За її словами, акцент, зроблений журналістами, зміщує фокус уваги й створює неправильну картину.

“Якби ми періодично чули новини про те, що дитина, наприклад, з цукровим діабетом вбила, викинула, застрелила, то автоматично вважали б усіх людей з цукровим діабетом небезпечними, незважаючи на те що таких новин без згадки діабету значно більше”, – пише жінка.

Численні коментарі з обуреннями також з’явилися під публікацією новини на фейсбук-сторінці ТСН.

“Коли таке пекло відбувається з тими у кого немає аутизму, ви акцентуєте увагу, що людина була нейротиповою? Дуже шкідливий стиль подання інформації”,пише користувачка Анастасія Степула під дописом.

“Журналістська етика??? Ні, не чули! Виховайте дитину з аутизмом, пройдіть всі кола пекла, доводячи, що ця дитина така сама, як і інші, ведіть просвітницьку діяльність, а потім хай якійсь канал перекреслить одним репортажем з-за порєбріка все, що ви робили й чому присвятили життя!” коментує новину користувачка Олена Зарубайко. 

Згодом журналісти виправили заголовок публікації на “У Москві хлопчик викинув із сьомого поверху немовля – ЗМІ”. Однак у коментарях кілька користувачів, зокрема Анна Бугаєва, повідомили, що надіслали скаргу на медіа до Комісії з журналістської етики. 

Відомо, що аутизм – це психічне порушення, через яке людина має труднощі в спілкуванні й взаємодії з навколишнім соціумом. Аутизм може виявлятися вже з перших місяців життя дитини, а помітити його можна за розвитком мови чи поведінки. Проте поставити діагноз може лише кваліфікований лікар – дитячий психіатр.

ZMINA докладно розповідала про людей з розладами аутичного спектра та спростовувала основні міфи щодо цього порушення в окремому матеріалі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter