Громадські організації просять у КМДА нове приміщення для допомоги переселенцям

Дата: 23 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Переселенці та активісти громадських організацій “Крим SOS”, “Схід SOS”, “Новий Донбас”, “Центр зайнятості вільних людей” пікетували Київську міську державну адміністрацію з проханням допомогти громадським організаціям знайти нове приміщення.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

За словами медіа-координаторки Крим SOS Марії Лебедєвої, 10 серпня завершується термін оренди в Будинку вільних людей на Кирилівській 13 д, у якій громадські організації надають комлпексну допомогу переселенцям.

“Переселенці звикли до цього ХАБу, тому що ми не можемо відправити людей через те, що у них немає довідки переселенця, як це роблять державні органи. Вони всі приходять до нас за допомогою, поспілкувавшись з державними органами”, – каже Марія Лебедєва.

Окрім того агенство USAID припиняє виплачувати кошти на оренду будівлі.

“Жодна міжнародна організація не зобов’язана утримувати Україну за свій рахунок. Вибачте, але ми маємо навчитись вирішувати наші проблеми, в тому числі самостійно”, – зауважує медіа-координаторка.

Громадські організації мають право на безкоштовну оренду комунальної власності і організатори акції звертались до Фонду державного майна, Міністерства регіонального розвитку і будівництва, Шевченківську, Печерську та Подільську адміністрації, а також до КМДА.

“Нам кілька разів відповідали письмово, щоб приміщення шукали самостійно. “У нас на сторінках є список приміщень, серед яких ви можете знайти, яке вам потрібно. Після цього зібрати документи та йти до конкурсної комісії. А потім ми подумаємо, дати вам чи ні””, – розповідає Марія Лебедєва.

За її словами, така процедура потребує довгого процесу і у запропонованих списках немає такої будівлі, як Будинок вільних людей.

“Там пропонують, вибачте, це не можна сміттям назвати, але це дуже маленькі приміщення. Ми не можемо знаходитись у різних точках Києва, тому що у нашому Хабі знаходиться величезний гуманітарний склад. Усі наші організації мають знаходитись разом, аби ми отримували той результат, який ми маємо зараз”, – каже Лебедєва.

За її словами, неофіційно службовці кажуть, що це не їхні проблеми.

“Але якщо вони не бачать, як виглядає робота з переселенцями, то це не означає, що її немає. Вони її побачать, якщо ми припинимо робити свою роботу. Це приміщення потрібно перш за все владі. Тому що, якщо ці проблеми не будуть вирішувати громадські організації, переселенці підуть під КМДА та під Кабмін. Соціальна криза буде тільки загострюватись”, – додає вона, зауважуючи, що в разі відсутності у громадських організацій приміщення, вони почнуть приймати переселенців під КМДА.

За даними Будинку вільних людей, за 10 місяців до Хабу звернулись 7,3 тисяч переселенців. Громадські організації провели понад 700 культурних, просвітницьких заходів, обробили понад 20 тисяч звернень переселенців стосовно гуманітарної допомоги, працевлаштування, медичної допомоги, житла, юридичної та психологічної консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter