Громадські детективи в регіонах викриватимуть порушення прав вразливих груп

Дата: 21 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

З наступного року в складі Експертного центру з прав людини з’являться громадські детективи – спеціалісти, які на громадських засадах розслідуватимуть випадки порушень прав людини.

Юрій Бєлоусов

Громадські детективи стануть членами регіональних команд ЕЦПЛ, які займаються протидією порушень прав вразливих груп населення.

“Шерлок Холмс, який розслідує неправомірне затримання пацієнта ЗПТ. Міс Марпл, яка відновлює справедливість у справі з фальсифікацією доказів проти представниці вразливої групи”, – так в центрі пояснюють, чим займатимуться детективи.

В їх обов’язки увійде також збір інформації про випадки порушення прав, а також підготування відповідних заяв до органів прокуратури та, в майбутньому, до Державного бюро розслідувань.

“Зрозуміло, що це не дає жодної гарантії щодо ефективності розслідування, але багато реальної інформації про порушення блокується ще на етапі внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань”, – пояснив керівник ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов.

Віктор Чупров

Громадський детектив матиме право отримувати інформацію про результати офіційного розслідування та зможе ініціювати повторне звернення, якщо слідство передчасно закриє провадження чи не дослідить всі надані докази.

“Тобто якщо звертались в обласну прокуратуру, наступне звернення – в генеральну, або до омбудсмана зі скаргою на неналежне реагування державним органом на порушення прав людини”, – додав програмний менеджер ЕЦПЛ Віктор Чупров.

Загалом, у 15 регіональних групах працюватиме 20 громадських детективів, по 1-2 в кожній команді. Відбір кандидатів проходитиме в 2018 році. В центрі очікують, що бажання стати громадськими детективами висловлять і представники вразливих груп населення, оскільки вони найбільше зацікавлені в проведені успішних розслідувань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter