Громадська рада доброчесності більше не займатиметься оцінкою суддів Верховного Суду

Дата: 26 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Громадська рада доброчесності (ГРД) припиняє свою участь у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів Верховного Суду.

Про це під час брифінгу в Києві заявила співкоординаторка ГРД Галина Чижик, повідомляє Український кризовий медіа-центр.

“Ми припиняємо участь у цьому процесі, оскільки не будемо легітимізувати своєю участю те, що відбувається – нехтування ключовими вимогами Революції гідності, вимогами громадськості і суспільною думкою”, – підкреслила вона.

Своє рішення в ГРД пояснюють нещодавніми змінами до регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів та положенням, за яким ВККС не бере до уваги висновки ГРД щодо недоброчесності суддів. Нововведення позбавили громадськість реального впливу на процес оцінювання та зробили справжній процес очищення суддівської гілки влади неможливим.

“За кілька місяців збираються оцінити 5600 суддів, що є нереалістичним. ВККС всупереч закону встановила вимоги до ГРД, на підставі яких не розглядала висновки ГРД під час оцінювання у п’ятницю. Також – повна відсутність прозорості і зрозумілості яким чином виставляються бали за кваліфікаційне оцінювання”, – пояснив член ГРД Михайло Жернаков.

Варто зазначити, що участь громадськості у процесі оцінювання суддів до Верховного Суду є однією з вимог ЄС до судової реформи в Україні.

Водночас в організації зауважують, що вихід з процесу оцінювання не означає припинення ГРД реалізації функцій участі громадськості у процес оцінювання. Член організації Віталій Титич наголосив, що за ініціативою ГРД порушуються кримінальні провадження, дисциплінарні провадження стосовно суддів. Окрім того, в організації продовжують досліджувати кандидатів і діючих суддів на предмет доброчесності і професійної етики.

“Боротьба продовжується, змінюються методи її ведення”, – зазначив він.

Як відомо, судді оновленого Верховного суду України 11 листопада 2017 року склали присягу. За словами президента Петра Порошенка, орган оновили на 95%.

Глава держави взяв участь в урочистій церемонії і заявив, що суд уперше сформували на основі конкурсу “з високим рівнем конкуренції, який проходив під дуже пильним наглядом громадськості”.

За його словами, також запланована низка законів про зміни в системі правосуддя: закону про антикорупційний суд, про адвокатуру, про правову освіту, тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter