Громадська рада Держкомтелерадіо засудила спроби введення штрафів за фейки для медіа

Дата: 08 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Активісти нового складу громадської ради при Державному комітеті телебачення і радіомовлення України одностайно засудили спроби парламентарів ухвалити закони, які обмежують права журналістів, запроваджують цензуру в інтернеті. Зокрема, вони кажуть про законопроект №10139 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у ЗМІ”, який може стати небезпечним інструментом для цензури та тиску на незалежні медіа.

Про це повідомляють “Українські новини”. 

Олександр Човган, якого обрали головою громадської ради Держкомтелерадіо, зауважив, що засудили спроби фактичного введення цензури члени 18 організацій, які увійшли до ради. Вони підписали звернення до нардепів, послів і президента України з вимогою не голосувати і не підтримувати законопроекти, які можуть вплинути на свободу слова.

“Не один рік ми воюємо з тими, хто хоче вбити свободу слова в Україні. Виступаємо проти тих “драконівських” законопроектів, які нам нав’язують представники влади. І завдяки спільним діям, завдяки тому, що стоїмо пліч-о-пліч з громадськими організаціями, нам кілька разів уже вдавалося вплинути на хід подій і відправити на доопрацювання законопроект №6688. Тепер з’явився ще один проект – від 12 березня під номером 10139. І ми вже розіслали листи депутатам з вимогою не голосувати за цей законопроект. Президент теж отримає лист із проханням накласти вето, якщо все ж народні обранці проголосують за цей законопроект. А щоб закріпити все це, ми розіслали листи послам країн з проханням захистити свободу слова в Україні. Ми повинні її зберегти за всяку ціну”, – сказав він. 

Як відомо, на початку березня народний депутат із фракції “Народний фронт” Ігор Лапін зареєстрував у парламенті законопроект, який пропонує ввести кримінальну відповідальність за навмисне чи випадкове поширення недостовірної інформації у ЗМІ й інтернеті та встановлює особливості захисту репутації кандидатів на виборах. На думку правозахисників, документ може стати небезпечним інструментом для цензури та тиску на незалежні медіа, адже, зокрема, кримінальна відповідальність за поширення недостовірних відомостей, у разі ухвалення законопроекту, наставатиме незалежно від того, чи ЗМІ свідомо поширили недостовірну інформацію, чи зробили ненавмисну помилку.

Також положення законопроекту перегукуються з ухваленим нещодавно в Росії пакетом законів, які запровадили відповідальність за поширення фейкових новин і неповагу до влади. Відповідно до них, Роскомнагляд здобув право блокувати сайти з недостовірними новинами і зневажливими постами на адресу органів державної влади.

Згодом законопроекту пророкували провал у Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter