Громадянам та організаціям хочуть дозволити позиватися до Конституційного суду

Дата: 03 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Громадяни та організації мають отримати право позиватися до Конституційного суду з приводу законів, які порушують їхні права.

Такі зміни до Конституції пропонують експерти платформи “Правозахисний порядок денний”.

Вони зазначають, що як проект робочої групи Конституційної комісії, так і проект “Реанімаційного пакету реформ” пропонують обмежені можливості подання конституційної скарги.

Водночас цей механізм захисту прав людини і основоположних свобод від неконституційних законів має існувати без жодних додаткових обмежень. Без цього неможливо встановити справжні гарантії захисту людини від тиранії.

“Проблема також в тому, що у особи взагалі немає правових засобів у випадку порушення її прав неконституційним законом. У зв’язку з цим необхідно вилучити друге речення статті 1511 проекту змін до Конституції, а саме “конституційна скарга може бути подана в разі, якщо всі національні засоби юридичного захисту вичерпано“, – говорять експерти “Правозахисного порядку денного”.

Також важливо дозволити подавати конституційну скаргу в зв’язку із порушенням основоположних свобод не лише фізичним, але й юридичним особам. 

Нагадаємо, раніше Центр інформації про права людини повідомляв, що, на думку експертів, потрібно відмовитися від положень у Конституції, які обмежують діяльність в Україні системи безоплатної правової допомоги та фактично встановлюють монополію адвокатури.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter